Auto zanimljivosti

Žive svinje koriste umjesto lutaka u kreš testovima

Žive svinje koriste umjesto lutaka u kreš testovima
Foto: Screenshot / Youtube | Žive svinje koriste umjesto lutaka u kreš testovima

Sedam mladih svinja ubijeno je u simulacijama velike brzine za ovogodišnje istraživanje u Kini. Životinje su pretrpjele smrtne povrede uključujući razderotine kože i unutrašnje modrice. Ovaj događaj izazvao je veliki bijes grupa za prava životinja.

 "General Motors" iz SAD prestao je da koristi životinje za testove devedesetih godina. Životinje su korištene u kreš testovima u SAD. PETA  je organizovala proteste u Americi zbog čega je "General Motors" i najavio kraj ispitivanja na životinjama.

"Zastrašujuće je pogledati unazad i zamisliti kako su životinje namjerno srušene na zidove velikim brzinama u testovima sudara u automobilima", rekla je grupa za prava životinja. Istraživači u Kini i dalje nemilosrdno koriste svinje kao testne lutke za sudar. Test su sproveli s 15 malih svinja koje su privezali za simulacije velike brzine. Životinje su bile smještene u sjedalo koje je bilo postavljeno na sanku i udarilo u zid. Bile su stare između 70 i 80 dana, a prije testa nisu dobijale hranu i vodu već samo anestetik da im umanji uzbuđenje i stres. Njih sedam je umrlo prilikom sprovođenja testa piše Daily Mail

"Pustiti da se inteligentne i osjetljive životinje poput svinja sruše na zidove u testovima brzine u Kini jednostavno je surovo. Dovodi do slomljenih kostiju, unutrašnjih modrica, rana i groznih smrti" rekla je Renate Kunast iz njemačke stranke Green.  Takođe je potvrdila da će firme koje su istinski zainteresovane za zaštitu djece koristiti napredne lutke za sudar, a ne svinje. 

Istraživači pokušavaju opravdati upotrebu mladih svinja u istraživanjima rekavši da je njihova anatomska struktura "slična" dječjoj. Svinje su oponašale djecu u dobi od šest godina. Naučnici su insisitirali na pridržavanju američkih smjernica za upotrebu laboratorijskih životinja i rekli su da je njihovo istraživanje odobrila etičko komisija.  Nakon testova istraživači su izvodili detaljne nekropsije kako bi tačno utvrdili kako su svinje povrijeđene ili usmrćene.  Moderne lutke za ispitivanje sudara koje treba da zamijene životinje vrlo su napredne i mogu koštati stotine hiljada dolara. Osim toga što nema ubijanja opremljene su uređajima koji mjere uticaj sudara. Lutke su prilagođene većim oblicima i veličinama kako bi odražavale modernu populaciju.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije