Auto zanimljivosti

Znate li koliko robota radi u auto-industriji?

Znate li koliko robota radi u auto-industriji?
Foto: Pixabay | Znate li koliko robota radi u auto-industriji?

Automobilska industrija ima najveći broj robota zaposlenih u fabrikama. Prema najnovijim podacima Međunarodne federacije robotike, širom svijeta u fabrikama za proizvodnju automobila radi čak milion robota, što je trećina svih robota angažovanih u industriji.

„Automobilska industrija je zapravo izumjela automatizovanu proizvodnju“, tvrdi Marina Bill, predsjednica te federacije. „Danas roboti igraju ključnu ulogu u omogućavanju prelaza ove industrije sa motora sa unutrašnjim sagorjevanjem na električnu energiju. Robotska automatizacija pomaže proizvođačima automobila u upravljanju veleprodajnim promjenama dugotrajnih proizvodnih metoda i tehnologija“, dodaje ona.

Takozvana učestalost primjene robota pokazuje nivo automatizacije u industrijskoj proizvodnji. Najveća je u Južnoj Koreji, gdje na svakih 10.000 zaposlenih ima 2.867 robota u funkciji. Njemačka je na drugom mjestu sa 1.500 robota, dok je SAD na trećem mjestu sa 1.457 robota. Vrlo blizu je i Japan sa 1.422 robota, dok je nešto dalje, na petom mjestu, Kina sa svega 772 robota, piše Index.hr.

Međutim, Kina se približava vrhu neverovatnom brzinom. Kako piše Index.hr, tokom 2021. godine gotovo je udvostručila broj aktivnih robota instalacijom 61.598 robota, što je 52% od ukupno instaliranih 119.405 robota na svetu tokom te godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije