Agrar

Adžić: Godišnji prihod gradiških voćara 25 miliona KM

Adžić: Godišnji prihod gradiških voćara 25 miliona KM
Foto: Ilustracija | Adžić: Godišnji prihod gradiških voćara 25 miliona KM

GRADIŠKA - Manifestacija Dani voća "Potkozarje" postaje brend Gradiške, koja je najveći proizvođač voća u BiH, a voćari godišnje ostvaruju prihod veći od 25 miliona KM, rekao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Adžić je zahvalio resornom ministarstvu, Vladi i Agenciji za agrarna plaćanja za podršku putem podsticaja u voćarskoj, ali i ostaloj poljoprivrednoj proizvodnji na području Gradiške.

"Gradiška je nekoliko puta zahvaćena elementarnim vremenskim nepogodama u kojima je voćarstvo pretrpjelo veliku štetu koja je procijenjena na 8,5 miliona KM, a ukupna na 25 miliona KM", rekao je Adžić na otvaranju manifestacije Dana voća.

On je naveo da su štetu pretrpjela 133 voćara, odnosno da je od 1.700 hektara pod voćarskim zasadima oko 650 hektara oštećeno gradom.

Adžić je rekao da se teško može očekivati da Gradska uprava i Vlada Srpske same nadoknade tu štetu i da je neophodan dogovor voćara sa Vladom.

On je istakao da grad, Vlada i resorno ministarstvo osiguranje usjeva subvencioniše u iznosu od 50 odsto.

"Gradiška u budžetu ima oko 70.000 KM predviđenih za osiguranje proizvodnje", rekao je Adžić.

Predsjednik Mjesne zajednice Gornji Podgradci Zvjezdan Panić rekao je da se na manifestaciji okupilo 80 izlagača, što je manji broj nego inače s obzirom na to da je potkozarski kraj zahvatilo nevrijeme koje je uništilo dosta voćnjaka.

"Potkozarski kraj je tri puta zahvatilo veliko nevrijeme. Uništeno je dosta voćnjaka i dosta ljudi na terenu nema šta da ubere", istakao je Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije