Agrar

Agroanalitičar savjetuje ratarima da ne prodaju pšenicu odmah

Agroanalitičar savjetuje ratarima da ne prodaju pšenicu odmah
Foto: Ilustracija | Agroanalitičar savjetuje ratarima da ne prodaju pšenicu odmah

NOVI SAD - Agroanalitičar iz Novog Sada Žarko Galetin smatra da će cijena kilograma žita biti više kasnije nego za vrijeme žetve, pa je ratarima savjetovao da pšenicu ne prodaju odmah, jer očekuje da početna cijena kilograma novog roda neće preći 21 dinar (oko 0,18 evra) bez PDV-a.

Galetin je rekao Srni, povodom predstojeće žetve pšenice u Srbiji, da je danas teško reći da li će cijene pšenice poslije žetve dostići i preći 25 dinara (oko 0,21 evra) po kilogramu bez PDV-a, ali je izvjesno da će njena cijena biti viša nego za vrijeme žetve.

"Gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu kilogram pšenice novog roda prema mom mišljenju neće preći 20 do 21 dinar po kilogramu bez PDV-a. Ta cena viša je za deset odsto u odnosu na lanjsku cenu tokom vršidbe", rekao je Galetin.

Galetin je posavjetovao ratare da se ne zalijeću i pšenicu ne prodaju odmah, već da je čuvaju i to učine kasnije.

On je objasnio da je većina ratara prošle godine bila primorana da odmah proda pšenicu, što smatra greškom, ali i da je bilo neophodno.

Pojedini ratari iz novosadskog atara očekuju da će pšenica novog roda imati cijenu od barem 23 dinara (oko 0,19 evra) po kilogramu bez PDV-a.

Iz Udruženja "Žita Srbije" očekuju da će žetva pšenice početi oko 10. jula i da bi prinos trebalo da bude od 4,5 do pet tona po hektaru.

Udruženje procjenjuje da bi ukupan prinos pšenice u Srbiji ove godine mogao biti između 2,7 i oko tri miliona tona.

Pšenicom je u jesenjoj sjetvi u Srbiji zasijano oko 595.000 hektara, za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije