Agrar

Agroprognoza: Goveda bi se mogla obadati u srijedu

Agroprognoza: Goveda bi se mogla obadati u srijedu
Foto: Agencija Anadolija/Arhiva/Ilustracija | Agroprognoza: Goveda bi se mogla obadati u srijedu

Nastavlja se period neuobičajeno visokih temperatura za ovaj period godine. Evo šta kažu meteorolozi.

Prema raspoloživim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednih sedam dana preovladavaće stabilno i sunčano vrijeme, bez padavina, s neuobičajeno visokim temperaturama za ovaj period godine.

Uz mjestimičnu maglu, jutarnje vrijednosti kretaće se u unutrašnjosti između 7 i 12, na jugu do 16 °C. Do kraja sedmice postepeno svježije i u dane vikenda s par stepeni nižim minimalnim temperaturama.

Danju će i dalje biti toplije u odnosu na prosječne vrijednosti za početak ovog mjeseca, s maksimalnim temperaturama zraka između 19 i 23 u unutrašnjosti zemlje, u dolini Neretve, na krajnjem jugu, u Posavini i Semberiji od 24 do 28 °C.

Sredinom sedmice izgledno je par dana s nešto izraženijom naoblakom, što neće usloviti značajnije promjene u temperaturnom režimu. Kiša je moguća na planinama u četvrta, pa eto prilike da dan ranije porvjerite ima li istine u narodnoj meteorologiji, koja kaže da se treba nadati ružnom vremenu kad se goveda obadaju, a muve ujedaju za gole noge. 

Prognozirane vremenske prilike omogućiće nesmetano provođenje planiranih radova na otvorenom, prenosi Agroklub.ba.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije