Agrar

Astronomska šteta u agrarnom sektoru Ukrajine

Astronomska šteta u agrarnom sektoru Ukrajine
Foto: Pixnio | Astronomska šteta u agrarnom sektoru Ukrajine

​Poljoprivredni sektor Ukrajine pretrpio je direktne gubitke od više od 10 milijardi dolara za dvije godine od početka ruske specijalne vojne operacije velikih razmjera.

Zato je veoma važno da se obnovi kako bi se obezbijedila stabilnost svjetskih tržišta hrane, izjavio je danas vršilac dužnosti ministra agrarne politike i hrane Ukrajine, Taras Visocki.

"Zbog ruske agresije ukrajinski farmeri su pretrpjeli značajne gubitke. Od uništenja poljoprivredne mehanizacije za ukupno 5.8 milijardi dolara do gubitka i uništenja stočnih farmi za više od 250 miliona dolara. A međunarodne cijene hrane u 2022. porasle su za oko 35 odsto", naveo je on na konferenciji "Obnova ukrajinske poljoprivrede", prenosi "Ukrinform".

Prema njegovim riječima, situacija je stabilizovana tek nakon uspostavljanja novih izvoznih pravaca.

"Zbog toga je potrebna podrška za obnavljanje ukrajinskog poljoprivrednog sektora", rekao je Visocki.

On je podsjetio da je Ukrajina jedan od svjetskih lidera u izvozu žitarica i uljarica, kao i da će oporavak poljoprivrednog sektora obezbijediti stabilnost svjetskih tržišta hrane.

Visocki je istakao potrebu za dugoročnim projektima podrške ukrajinskom poljoprivrednom sektoru, među kojima je i program finansijske podrške Ukrajini iz fonda Evropske unije za Ukrajinu, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije