Agrar

BiH vratila sjeme sa granice: Komšije pokušale "podvaliti" kukuruz?

BiH vratila sjeme sa granice: Komšije pokušale "podvaliti" kukuruz?
Foto: Pixabay | BiH vratila sjeme sa granice: Komšije pokušale "podvaliti" kukuruz?

ORAŠJE - Federalna fitosanitarna inspekcija na graničnom prelazu Orašje zabranila je 14. marta ove godine uvoz sjemenskog kukuruza mase 1.391 kilograma porijeklom iz Hrvatske.

Kako su pojasnili iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, pošiljka nije bila usklađena s propisanom kvalitetom.

"U postupku obavezne fitosanitarne kontrole bilja u prekograničnom prometu roba, izuzeti su uzorci hibrida sjemenskog kukuruza čijim je laboratorijskim ispitivanjem, analizom i superanalizom, utvrđeno da nemaju propisanu klijavost, te ne odgovaraju parametrima propisanim Pravilnikom o stavljanju u promet sjemena žita u BiH", naveli su iz FUZIP, prenosi Agroklub, navodeći kako su komšije najvjerovatnije htjele "podvaliti" sjemeski kukuruz BiH.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednih biljaka BiH uvoz kontrolisane pošiljke je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu.

Podsjetimo, i Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske, zabranila je uvoz pošiljke sjemena kukuruza porijeklom iz Italije, u količini od 3.900 kilograma, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta, odnosno, utvrđeno je da je klijavost bila ispod minimalno propisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije