Agrar

Brao jagode u novembru, sad prve sazrele prije Đurđevdana

Brao jagode u novembru, sad prve sazrele prije Đurđevdana
Foto: Pixabay/Ilustracija | Brao jagode u novembru, sad prve sazrele prije Đurđevdana

ŠABAC - Sočne, ukusne i aromatične prve jagode sazrele su u plasteniku Dražena Peurače u Štitaru kod Šapca, skoro mjesec dana ranije nego što je uobičajeno. Istina, on i ukućani beru manje količine crvenih plodova jer je tek polovina aprila, a dosta zarudjelih jagoda nagovještava pravi početak berbe krajem naredne sedmice.

Dražen se prisjeća da su prve jagode uvijek brali posijle Đurđevdana, ali kako se klima potpuno promijenila kalendar više ne važi. On je, podsjetimo, jagode brao i jesenas krajem oktobra sve do sredine novembra i prvih mrazeva. Jesenje jagode su bile pravi hit i o njima se čulo u Norveškoj kada je u rubrici o vremenu u Dnevniku na nacionalnoj televiziji objavljena nevjerovatna slika sa Draženove njive.

“Praktično sam lane imao dve berbe pošto nisam zakidao cvetove, pa su jagode rodile i zahvaljujući toplom vremenu sazrele. Prolećna berba je bila slaba, zbog obilnih kiša, a cena nikada nije bila niža, dok je jesenas rod bio bolji i prodavao sam ih po 400 i 500 dinara po kilogramu”, objasnio je Dražen i dodao da su "jesenje" jagode ovog proljeća dobro rodile iako je bilo bojazni da će prinos da podbaci.

Prve ovogodišnje jagode sorte Kleri prodaju se za 450 dinara po kilogramu. Beru se u plastenicima koji zauzimaju 10 ari, a već ima zarudjelih plodova i na njivi površine 70 ari.

Ljetnje temperature ovih dana nagovještavaju da će i kasnije sorta Aprika ranije da sazri. Zadovoljni što su jagode poranile i dobrom cijenom, jagodari u Pocerini i Mačvi pomno prate vremensku prognozu zbog najavljenog pogoršanja vremena i pripremaju se da jagode na otvorenom zaštite u slučaju kasnog proljećnog mraza, prenosi Telegraf Biznis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije