Agrar

Ceh ekstremne suše: Da li će vino poskupjeti?

Ceh ekstremne suše: Da li će vino poskupjeti?
Foto: Unsplash | Ceh ekstremne suše: Da li će vino poskupjeti?

Lučio Salamini je bio svjedok kako se vremenske prilike, koje utiču na vinograd njegove porodice u sjevernoj Italiji, dramatično menjaju u posljednjih 30 godina.

Ali, kaže da nikada ranije nije video nešto slično ovome što se dešava na ljeto 2022. Nakon vrelih dana, vrućina ne popušta ni noću, što pogađa Salaminijevu lozu. Maltene svakog mjeseca ove godine bilo je manje padavina od prosjeka, a obližnja rijeka Po - ključni izvor slatke vode za okolne farme i vinograde - bilježi rekordno niske nivoe posljednjih nedjelja.

"Vrijeme se mijenja, i to mnogo", kaže Salamini (47).

Ove godine, njegova vinarija Luretta treba da počne berbu 16. avgusta, mjesec dana ranije nego što je bilo uobičajeno prije jedne generacije, piše WSJ.

Vinova loza je obično u stanju da se prilagodi toploj i suvoj klimi, ali uslovi širom južne Evrope ovog ljeta su toliko ekstremni da se mnogi vinari brinu da će prinosi pasti i da bi kvalitet njihovog vina mogao biti ugrožen. Analitičari kažu da bi niži prinosi mogli da podstaknu neke proizvođače da podignu cijene, mada će vjerovatno biti oprezni s tim, jer mnogi potrošači pažljivo troše usred rastuće inflacije.

Iako još ima vremena da se vinogradi poboljšaju u nekim regionima, oni koji obuhvataju Italiju, Francusku i Španiju – tri najveća svjetska proizvođača vina - moraju da se prilagode klimi koja se brzo mijenja.

Nekoliko rekordnih toplotnih talasa i suša već su naštetili raznim evropskim usjevima posljednjih mjeseci. Neki dijelovi Portugala, Španije i Italije su nekoliko puta tokom ljeta probijali 37 stepeni Celzijusa.

Zvaničnici u Francuskoj proglasili su ovogodišnju sušu najgorom ikada zabilježenom, i postavili ograničenja koja se odnose na korišćenje vode.

Neki regioni u Španiji uradili su isto, pošto su nivoi rezervoara pali na istorijski minimum. Iako se prognoze i dalje mogu mijenjati, prema najboljem scenariju za proizvodnju vina u Španiji - ove godine slijedi pad od 5% do 10% u odnosu na prošlogodišnji istorijski minimum, kaže Hose Saiz, analitičar tržišta vina u Minteku.

"Ako se suša nastavi, dijelovi Španije bi mogli da dožive smanjenje od 25 odsto", rekao je on, prenosi Telegraf.

Francuski zvaničnici rekli su ranije ovog mjeseca da, iako očekuju da će se proizvodnja vina ove godine vratiti na lanjski nivo, koji je takođe bio istorijski nizak zbog mraza, suša preti da ograniči oporavak. Vlasnici vinograda u centralnoj i sjevernoj Italiji kažu da im loze pate, ali da ne mogu da budu sigurni da li će biti dobra ili loša godina dok berba ne počne sredinom avgusta. Nastaviće se do septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije