Agrar

Cijena uljane repice u padu

Cijena uljane repice u padu
Foto: Pixabay | Cijena uljane repice u padu

KUALA LUMPUR - Cijene uljane repice za novi usjev pale su na tržištu fjučersa za skoro 30 evra.

Glavni uzrok je taj što se Indonezija vratila na svjetsko tržište. Na berzi u Kuala Lumpuru cijena palminog ulja ostvarila je nagli pad od devet odsto, što je najniži nivo od početka godine, navodi Agrarheute.

Na pragu smo nove žetve u Evropi, a u Kanadi proljetos obavljena sjetva obećava veliku jesenju žetvu što dodatno snižava cjenovne vrijednosti.

Tako je ona za novu žetve na francuskom MATIF-u u ponedjeljak smanjena za 27 evra i iznosila je 739,75 evra po toni što je najniži iznos za novi urod u posljednja četiri mjeseca.

Sredinom maja one su za avgust bile visokih 880 evra po toni. Od tada je počeo pad, a u utorak je zabilježeno 717 evra po toni.

Za dodatni pad analitičari su "okrivili" povećanje uvoza australijske uljane repice u Evropu.

Do 12. juna je pristiglo 2,6 tona što je polovina ukupnog volumena uvoza od 5,2 miliona tona.

Preostali dio nabavlja se iz Ukrajine 32 odsto i 12 odsto iz Kanade.

Indonezija glavni faktor

Dogodio se i pad cijene soje što stvara dodatan pritisak.

U Australiji očekuju žetvu ove ratarske kulture od 5,6 miliona tona, što je druga najveća žetva u zemlji nakon prošlogodišnjeg rekordnog rezultata od 6,5 miliona tona.

Pozadina će vjerovatno biti jaka evropska i azijska potražnja nakon gubitka Ukrajine kao izvoznika te uljarice.

Indonezija ublažava ograničenje za izvoz palminog ulja. Ova zemlja je njegov najveći svjetski izvoznik i njeno vraćanje na svjetsku scenu predstavlja glavni faktor koji izaziva ovakav trend.

Indirektni uticaj kako na pad cijena tako i na smanjenje globalne potrošnje biljnog ulja imaju najava Kine da može doći do novih restrikcija zbog korona virusa u Šangaju i galopirajuća inflacija u SAD-u i Evropi.

(Agroklub)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije