Agrar

Domaće voće i povrće puni tegle

Domaće voće i povrće puni tegle
Foto: Pixabay | Domaće voće i povrće puni tegle

Prerađivači u Republici Srpskoj skrojili su za ovu godinu veće planove otkupa sirovine, a ako im vremenski uslovi budu išli naruku i voće i povrće rodi, neće biti potrebe da tegle dopunjavaju sirovinom iz uvoza.

Uzdajući se u plodnu zemlju Semberije i vrijedne domaćine, tamošnji prerađivači očekuju da će ova godina biti daleko bolja od prethodne.

U preduzeću "Spektar drink" za "Glas Srpske" kažu da u ovoj godini planiraju preraditi oko 30 odsto više sirovine u odnosu na lanjski plan.

"Okosnicu prerade čini kupus, a potom jabuka, šljiva, jagoda i šipurak. Očekujemo da će ova godine biti bolja od prošle", rekli su u tom preduzeću i dodali da svoje proizvode plasiraju na domaćem, ali i inostranom tržištu.

Naglašavaju da su cijene sirovine nešto više, te da će sigurno doći i do korekcije cijena gotovih proizvoda.

Pune ruke posla imaju i u Prehrambenoj industriji "Sava Semberija", a direktor tog preduzeća Stevo Filipović rekao je da u ovoj godini planiraju preraditi 12.000 tona sirovine za slatki i slani program, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Filipović je podsjetio da su u januaru potpisani ugovori sa domaćim poljoprivrednicima i sa Poljoprivrednim dobrom "Semberija" koje je i ove godine zasijalo grašak za potrebe "Save".

Podsjetio je da je lani "Sava" otkupila sve količine po cijenama definisanim prije početka pandemije.

"Otkupili smo čak i sve količine od domaćih poljoprivrednih proizvođača koji nisu imali potpisan ugovor sa nama. Oko 90 odsto kompletnog asortimana 'Save' završi na najzahtjevnijim svjetskim tržištima", istakao je Filipović.

U Udruženju voćara RS pozdravljaju namjere prerađivača da ove godine otkupe više sirovine iz domaćih voćnjaka i povrtnjaka.

"Generalno, smatram da će sirovine biti manje jer su kasni mrazevi nanijeli štetu, ali je dobro da se i ono što imamo otkupljuje, posebno što u preradu ide voće niže klase, tako da je to dobro za proizvođače jer prodaju bukvalno sav rod", rekao je prvi voćar Srpske Dragoja Dojčinović.

Sezonci

Prerađivači ističu da će, u skladu sa najavljenim povećanjem obima posla, i ove godine šansu pružiti sezonskim radnicima.

"Sezonce angažujemo po potrebi, u zavisnosti od toga kako koje vrste voća i povrća prispijevaju za preradu. Uglavnom su to isti ljudi koji godinama tokom sezone rade kod nas", rekli su u preduzeću "Spektar drink".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije