Agrar

Dva miliona maraka za primarnu poljoprivredu

Dva miliona maraka za primarnu poljoprivredu
Foto: Velibor Tripić | Dva miliona maraka za primarnu poljoprivredu

SARAJEVO - Projekat "EU za poljoprivredu" raspisao je javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH, u okviru kog je na raspolaganju dva miliona KM, saopšteno je iz UNDP-a.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 do maksimalno 200.000 KM, bez PDV-a.

Za svaki projekat podnosilac prijave mora obezbijediti vlastito sufinansiranje od minimalno 30 odsto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije, dok je maksimalni iznos bespovratnih sredstava kroz mjeru podrške 70 odsto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije za sve sektore.

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća, dok se prijave za ovaj javni poziv mogu podnijeti od 5. oktobra do 20. novembra.

Kroz ovaj javni poziv EU će, navodi Srna, podržati poljoprivredna gazdinstva koja doprinose stabilizaciji, te jačanju proizvodne konkurentnosti i povećanju nivoa produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje kroz modernizaciju i uvođenje novih tehnologija i inovacija, unapređenju kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, promovisanju dobrih poslovnih praksi i održivog razvoja putem poboljšanja upravljanja prirodnim resursima, zaštiti okoline i radnika, te doprinose ublažavanju posljedica nastalih usljed pandemije virusa korona.

Za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se odnose isključivo na poljoprivredne sektore kao što su proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala, jaja, uzgoj ribe, začinskog bilja, ljekobilja i gljiva, kao i proizvodnju meda.

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave https://javnipoziv.undp.ba/ koji je obezbijedio ovaj projekat, dok se dodatna pitanja u vezi s ovim pozivom mogu dostaviti putem online platforme od 30. septembra do 10. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije