Agrar

Fočanskim stočarima isporučene steone junice

Fočanskim stočarima isporučene steone junice
Foto: Srna | Fočanskim stočarima isporučene steone junice

FOČA - Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i lokalne uprave danas su fočanskim stočarima koji učestvuju u otkupu mlijeka isporučili sedam visokomliječnih steonih junica, sorte austrijski i češki simentalac.

Pomoć je stigla u okviru poslovnog plana "Proširenje kooperantske mreže kroz podršku razvoju malih mljekarskih farmi na području Hercegovine, Romanije i Podrinja", koji zajedno finansiraju Ministarstvo, lokalna uprava i kooperanti.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Bojan Grahovac rekao je da su muzna grla dobili kooperanti Mljekare "Pađeni" iz Bileće, te da je pojedinačna vrijednost austrijskog simentalca 6.600 KM, a češkog simentalca 6.350 KM.

"Za regiju Hercegovina isporučili smo ukupno 122 junice, a vrijednost našeg učešća, odnosno IFAD-aa je 40 odsto ako je nosilac gazdinstva muškarac stariji od 35 godina, odnosno 65 odsto ako je nosilac gazdinstva žena ili muškarac mlađi od 35 godina. Imali smo i učešće lokalnih zajednica, a pohvalio bih opštinu Foča, koja nas je podržala sa 30 odsto, tako da je korosnicima ostalo deset ili 30 odsto učešća", rekao je Grahovac.

Zamjenik načelnika opštine Foča Vesna Rašević kaže da dobrobit ovog programa nije samo u sedam grla, već da će za koji mjesec dati i sedam teladi, što će mnogo značiti u rasnoj strukturi stočnog fonda.

"Ovakvi projekti su za dobrobiti čitavog društva i lokalne zajednice. Vrijednost projekta za opštinu Foča je 45.000 KM, od čega opština učestvuje sa 30 odsto", rekla je Raševićeva.

Radmila Babić iz Baljevog Polja kod Foče kaže da će joj ovo biti četvrta krava i da od prvog dana učestvuje u otkupu mlijeka.

"Zahvalila bih Vladi Srpske i našoj opštini i svima koji su nam pomogli. Ovo će mnogo pospiješiti proizvodnju. Uglavnom, jedna dobra plata se svaki mjesec može zaraditi", rekla je Babićeva.

Samija Glibo sa Tjentišta kaže da ima pet krava i da svaki drugi dan mljekari predaje do 100 litara mlijeka.

"Imam 50 litara mlijeka dnevno, što je jedna fina plata", navela je Glibo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije