Agrar

Hladnjače u regionu pune neprodatih malina

Hladnjače u regionu pune neprodatih malina
Foto: Pixabay | Hladnjače u regionu pune neprodatih malina

Problemi u malinarstvu prisutni su u cijelom regionu. U hladnjačama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji i dalje su uskladištene velike količine neprodatog voća iz prošle berbe.

Na svim tržištima otkupljivači nezvanično najavljuju znatno nižu cijenu od prošlogodišnje, ali s tačnim iznosom još niko ne izlazi.

Prema pisanju Agrokluba, u martu inače počinju radovi na uređenju plantaža maline i kupine. Ali u glavnom malinarskom kraju u BiH rijetko se mogu vidjeti radovi na plantažama ovog jagodastog voća. Razlozi su, navodi se, najavljena niska otkupna cijena i problemi iz prošle godine, kada većina otkupljivača nije isplatila ugovorenu cijenu. Vrijeme za pripremne radove u malinjacima ističe, a mnogi proizvođači zbog lošeg prošlogodišnjeg iskustva, razmišljaju da odustanu od proizvodnje i najavljuju krčenje plantaža.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Vilamet iz BiH, Ivan Stojanović napomenuo je da će se ove godine manje ulagati, jer će biti niža otkupna cijena. Mnogi će razrijediti malinjake ili odustati od proizvodnje.

"Ali ako jedne godine ne obrađuješ i ne ulažeš u malinu, kasnije su potrebne dvije, tri godine da se biljke oporave", kazao je Stojanović.

Poznato je da neizvjesnu sezonu očekuju i proizvođači malina u Srbiji, gdje se bore s istim problemima kao i bosanski malinari.

Aleksandar Leposavić, iz Instituta za voćarstvo u Čačku i jedan od vodećih stručnjaka za jagodasto voće, izjavio je za Politiku da se slično može reći i za situaciju u zapadnoj Srbiji, gdje je glavni malinarski kraj.

"Radovi u malinjacima su veoma niskog intenziteta, proizvođači ne ulažu koliko i prethodnih godina, a sve ovo je posljedica poznatih dešavanja i negativne kampanje koja je vođena u medijima",  naglasio je on.

Leposavić, koji je angažovan na više razvojnih projekata u regionu, naveo je da su proizvođači u BiH i Crnoj Gori i inače u velikoj mjeri oslonjeni na Srbiju u smislu da više od 90 odsto maline plasiraju na strana tržišta preko ove zemlje.

Pojedini hladnjačari iz okoline Arilja nedavno su se obratili svojim kooperantima sa informacijom da se ove godine ne može očekivati visoka otkupna cijena maline jer u 2023. postoji veliki rizik u poslu s ovim voćem. Njihova preporuka jeste da se ove sezone obradi onoliko koliko može porodično jer zbog lošijih cijena moguće da neće biti računice ako se to radi na većim površinama. Neki hladnjačari su već objavili da neće otkupljivati voće, jer imaju neprodate zalihe iz prošle godine.

Vlada Srbije je krajem prošlog meseca odobrila reprogram kredita otkupljivačima voća u cilju ublažavanja posljedica nastalih u sektoru malinarstva, usjled pada tražnje na tržištu i smanjenja potrošnje jagodastog voća.

Prema nezvaničnim informacijama, u hladnjačama u Srbiji uskladišteno je oko 40.000 tona malina iz prethodne sezone, piše Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije