Agrar

Hoće li cijene žitarica nastaviti pad u 2024.?

Hoće li cijene žitarica nastaviti pad u 2024.?
Foto: Velibor Tripić/Nezavisne/Arhiva | Hoće li cijene žitarica nastaviti pad u 2024.?

Hoće li cijene žitarica i uljarica nastaviti svoj pad u 2024. godini?

Tržište i analitičari su pesimistični i ne nadaju se tako brzom oporavku, izvještava Agrarheute.

Ko je gubitnik na tržištu?

Čini se da evropska pšenica gubi utrku na globalnom tržištu. Veliki je pritisak pri izvozu, a razloga je mnogo. Porasla je cijena evra na polugodišnji maksimum, što izvoz čini skupljim. Proizvodni inputi su bili visoki. Dodatni su problem bile i preobilne padavine zbog kojih je kasnila sjetva ozimih kultura, a u nekim područjima je odložena.

Vremenske prilike u Evropi su i dalje centralna tema tržišta. S druge strane su izuzetno povoljni uslovi u regionu Crnog mora. Analitičari Agritela očekuju da će i u drugoj polovini tekuće marketinške godine izvoz pšenice i dalje zaostajati za količinama neophodnim za rast cijena.

U prošloj godini su cijene pšenice pale za više od 80 evra/t. Svi napori se ulažu da se cijena održi iznad 220 evra/t, ali juče u 12h ona je pala na 219,75 evra/t. Cijena kukuruza je na 197 evra/t, dok je za tonu uljane repice potrebno izdvojiti 429,75 evra. I one su u padu zbog pritiska tržišta.

Otvaranje američkih berzi u utorak je donijelo pad cijene pšenice za 3,5 odsto. Veliki je uticaj jačanja dolara, što čini američku pšenicu nekonkurentnom. U padu su i cijene kukuruza i soje.

Analitičari očekuju da bi se stanje moglo popraviti krajem sedmice kada obim trgovanja bude veći.

Preskupe evropske žitarice i ruska ponuda

Krajem godine Egipatski državni kupac žitarica (GASC) je raspisao tender, ali ga je sada poništio. Prijavljena cijena ukrajinske pšenice je 239,20 evra/t, dok je ruska bila 241,94 evra/t. Cijene za evropsku pšenicu su iznad ovih ponuda, a najjeftinija francuska je za 4 i 7 dolara skuplja po toni.

Slabost cijena agri roba je očita, ali na prekretnici smo istorije

Rusija i dalje ostaje veliki igrač sa velikim udjelom na tržištu i očekuje se rast u globalnoj trgovini na 25 odsto u tekućoj sezoni (jul 2023. - jun 2024.) sa 22 odsto u prethodnoj sezoni. Udio Evropske unije na globalnom tržištu je samo 11 odsto.

Bruto žetva žitarica i zrna mahunarki svih kategorija u 2023. godini iznosila je 142,6 miliona tona neto mase, saopštila je na kraju godine Federalna služba za statistiku (Rosstat). Žetva pšenice iznosila je 92,8 miliona tona. Očekuje se da će ruski izvoz žitarica u prvoj polovini sezone (jul-decembar) dostići rekordnih 36,7 miliona tona (29,8 miliona tona prošle godine), uključujući 26,9 miliona tona pšenice (23,8 miliona tona u prethodnoj godini), 4,4 miliona tona ječma (3,3 miliona tona prethodne godine), 2,7 miliona tona kukuruza (1,2 miliona tona prethodne godine), prenosi Agroklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije