Agrar

Isplaćeni podsticaji za 389 poljoprivrednika

Isplaćeni podsticaji za 389 poljoprivrednika
Foto: Nezavisne novine | Isplaćeni podsticaji za 389 poljoprivrednika

PRNJAVOR - Opština Prnjavor isplatila je danas podsticaje za 389 poljoprivrednih proizvođača u ukupnom iznosu od 375.556 KM, čime je nastavljena praksa redovnog isplaćivanja podsticaja poljoprivrednicima, potvrdio je načelnik opštine Darko Tomaš.

Tomaš je na konferenciji za novinare naveo da je danas isplaćena i subvencija mladim inženjerima poljoprivrede u iznosu od po 2.000 KM, a to pravo iskoristilo je sedam poljoprivrednika.

"U ovoj godini uvećan je podsticaj za 10 odsto u slučajevima gdje su žena ili osoba mlađa od 35 godina nosioci vlasništva nad poljoprivrednim gazdinstvom. Pravo na podsticaj po ovom osnovu ostvario je 31 mladi poljoprivrednik i 39 žena", rekao je Tomaš.

On je kao poseban vid podrške lokalne zajednice poljoprivredi, a koji nije obuhvaćen podsticajima, naveo i otvaranje "Naše prodavnice" kao mjesta na kojem više od 30 sertifikovanih poljoprivrednih proizvođača sa područja Prnjavor distribuira i plasira tržištu više od 200 različitih proizvoda.

Stručni savjetnik u opštinskom Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mišo Vujić podsjetio je da je ovo odjeljenje zaključno sa 1. novembrom zaprimilio ukupno 530 zahtjeva za podsticaje.

On je naveo da je 509 zahtjeva iz oblasti stočarstva, pčelarstva, povrtarstva, voćarstva, podsticaja za mlade inženjere poljoprivrede, podsticajna sredstva za kalcifikaciju zemljišta i hemijsku analizu poljoprivrednih proizvoda, dok je 21 zahtjev za procjenu šteta na usjevima koje su prouzrokovale divlje životinje i procjenu šteta na domaćim životinjama izazvanih napadom pasa lutalica.

"Od ukupnog broja podnesenih zahtjeva 472 su pozitivno riješena, 30 je rješenjem odbijeno zbog neispunjavanja propisanih kriterijuma, a 28 zahtjeva odnosi se na tov junadi i ovaj podsticaj će biti isplaćen u narednoj godini", precizirao je Vujić.

Prema strukturi isplaćenih podsticaja u ovoj godini, najviše zahtjeva je podneseno u stočarstvu za muzna grla - 169, za šta je isplaćeno 149.634, 40 KM.

Slijede podsticaji za priplodne ovce sa 61 podnesenim zahtjevom i isplaćenih 62.145 KM i za povrće 44 zahtjeva i isplaćenih 36.439 KM.

"Maksimalan iznos novčanih sredstava isplaćenih po jednom gazdinstvu je 2.960 KM i ovo pravo je ostvarilo 18 poljoprivrednih proizvođača", rekao je Vujić.

Opština Prnjavor je u ovoj godini za unapređenje poljoprivredne proizvodnje realizovala ukupno 454.900 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije