Agrar

Italija prednjači u prodaji poljoprivrednih mašina

Italija prednjači u prodaji poljoprivrednih mašina
Foto: EXPA/PIXSELL | Italija prednjači u prodaji poljoprivrednih mašina

U Evropskoj uniji italijansko tržište poljoprivrednih mašina itekako prednjači u prodaji, a to su pokazali i podaci tamošnjeg Ministarstva saobraćaja za prvu polovinu ove godine zasnovani registraciji vozila.

Prema njima, u prvih šest mjeseci broj registrovanih traktora tamo se više nego udvostručio (+52,2 odsto) u odnosu na isti period lani.

Novoregistrovanih je preko 12.500, a slična situacija je i s kombajnima kojih je ove godine prodano 229 komada u odnosu na prošlogodišnjih 140. To je rast za gotovo 64 odsto, objavilo je toalijansko udruženje proizvođača poljoprivrednih mašina (FederUnacoma).

Rekordan rast prodaje zabilježile su i prikolice kojih je registrovano 4.770, što je povećanje od 40 odsto. Nadalje, teleskopskih utovarivača je prodano čak 85 odsto više, što je 755 komada.

Najprodavaniji traktori 2020. u Italiji - italijanski?

Ovaj je procvat posljedica oživljavanja tržišta u odnosu na prvu polovinu pandemijske 2020. godine, ali prije svega uspješnog oporavka ulaganja u poljoprivredu i poreznih olakšica koje je ponudila italijanska vlada, pogotovo kada je u pitanju modernizacija poljoprivrede.

Veća prodaja i u mnogim zemljama svijeta

Ovaj pozitivan trend mogao bi se nastaviti i u drugoj polovini godine. Naime, povećanje prodaje poljoprivredne mehanizacije zabilježeno je u većini evropskih i sjevernoameričkih zemalja, piše farmer.pl.

Od januara do maja ove godine u odnosu na isti period lani u SAD je prodaja povećana za 26 odsto, Kanadi 51 odsto, Turskoj 81 odsto, Indiji 67 odsto, Španiji 42 posto, Francuskoj za 26 odsto, Velikoj Britaniji 21 odsto te Njemačkoj 15 odsto,

Kako su najavili analitičari, na tržištu poljoprivredne mehanizacije se očekuje porast prodaje od 7,3 odsto u periodu od 2021. do 2024. godine.

(Agroklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije