Agrar

Kolona traktora ušla u Berlin: Velike završne demonstracije protiv Šolcove vlade

Kolona traktora ušla u Berlin: Velike završne demonstracije protiv Šolcove vlade
Foto: Tanjug/AP | Kolona traktora ušla u Berlin: Velike završne demonstracije protiv Šolcove vlade

BERLIN - Kolona traktora ušla je danas u Berlin, u okviru nastavka protesta poljoprivrednika zbog plana da se ukinu poreske olakšice za dizel gorivo koji oni koriste, javio je AP.

Udruženje poljoprivrednika Nemačke i njegove pokrajinske organizacije pozvali su na današnje velike demonstracije protiv smanjenja subvencija koja je uvela savezna vlada kancelara Olafa Šolca.

Berlinski Tagesšpigel navodi da se očekuju hiljade učesnika protesta koji od sinoć pristižu u njemačku prestonicu.

Navodi se da će ove demonstracije biti vrhunac talasa protesta poljoprivrednika koji su se u toj zemlji odvijali prethodnih dana.

Njemački list navodi da zbog demonstracija poljoprivrednika postoji rizik od saobraćajnog haosa u Berlinu i čitavom tom regionu.

Navodi se da je berlinska policija sinoć objavila da će za poljoprivredna vozila biti zatvoren centar grada pošto je područje centralnih ulica već puno traktora.

Najveći poljoprivredni protesti u istoriji Njemačke krenuli su prošlog ponedjeljka kada praktično nije bilo dijela zemlje koji je normalno funkcionisao pošto su na drumove izašle hiljade traktora.

Ispred Brandenburške kapije u Berlinu tada je u koloni poljoprivrednih vozila koja je blokira viđena i zastava nekadašnje Nemačke Demokratske Republike (DDR), a bilo je i zahtjeva za raspisivanje vanrednih izbora, prenosi Kurir.

Poljoprivrednici su prošle sedmice blokirali auto-puteve i usporili saobraćaj širom Njemačke, u namjeri da izvrše pritisak na Vladu Njemačke da u potpunosti odustane od ukidanja poreskih olakšica.

AP podsjeća da poljoprivrednici nisu zadovoljni ustupcima koje je već napravila Vlada.

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u subotu, 13. januara, da je Vlada "prihvatila k srcu" žalbe poljoprivrednika i da je predstavila "dobar kompromis".

On je rekao da će zvaničnici razgovarati o tome "šta bi još moglo da se uradi kako bi poljoprivreda imala dobru budućnost".

Lideri tri vodeće parlamentarne grupe u Njemačkoj planiraju da se sastanu sa predstavnicima poljoprivrednika, iako su zvaničnici odbacili nade da će se ukinuti rezovi u podsticajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije