Agrar

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice
Foto: Facebook | Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Kombajn kompanije New Holland CR8.90 Revelation postavio je novi rekord žetve pšenice kada je za osam sati požnjeo 403,64 tone, ovaj uspjeh je akreditovala i Ginisova knjiga rekorda.

Sve se odigralo 4. jula u Rumuniji, u Šindrilici, na imanju gdje je ukupno požnjeveno 80.600 tona pšenice sa 65,68 hektara, piše Agroklub.

Maksimalna količina požnjevene pšenice po satu žetve je 57,5 tona. Rekordni pokušaj postavili su uvoznici New Hollanda za Rumuniju koji su spojili kombajn sa MacDon FD140 hederom.

Cilj im je bio da pokažu performanse idealnog kombajna za uslove u ovoj zemlji, kao i njegove kapacitete i tehničke osobine.

Poboljšane performanse

Kombajn s Twin Rotor tehnologijom je opremljenim sa hederom širine 12,2 metara MacDon Draper FD140. Pokretao ga je motor FPT Cursor od 544 KS. Potrošnja goriva je iznosila 1,91 litra po tonu.

Standardno opremljen kombajn sa ovim motorom ima maloprodajnu cijenu od 500.000 evra.

Za transport su korištena dva traktora New Holland T8.410 i T7.315 HD, dvije prikolice za pretovar sa kapaciteta 30 metru kubnog i tri kamiona velikog kapaciteta.

Kombajnom su upravljala ukupno četiri vozača, a smjenjivali su se svaka dva sata tokom žetve koja je počela u 10.07 časova i završila u 18.07.

Pet svjedoka

Ovaj poduhvat proveden je u prisustvu pet svjedoka, koji su nadgledali žetvu u dvije smjene, uključujući Ovidiua Rantu, profesora inženjerstva, kao nezavisnog posmatrača. Naravno, sve se odvijalo u prisustvu službene sutkinje Ginisovih svjetskih rekorda, Seyde Subasi-Gemici.

Vrijedni tim nisu omele ni temperature koje su tog dana dosegnule paprenih 40 stepeni Celzijusa. Požnjevena pšenica, koja je inače glavna namirnica u Rumunije, jer se hljeb poslužuje uz većinu obroka, deponirana je u trgovinu odakle će u prodaju.

U videu pogledajte kako je izgledala žetva, ali i slavlje koje je uslijedilo: 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije