Agrar

Košarac: Naredne godine dva projekta za agrar

Košarac: Naredne godine dva projekta za agrar
Foto: Srna | Košarac: Naredne godine dva projekta za agrar
Srna

RUDO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, koji je zajedno sa predstavnicima UN Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) boravio danas u opštini Rudo, rekao je da će iduće godine u ovoj lokalnoj zajednici biti realizovana dva pilot projekta direktne pomoći poljoprivrednicima.

Nakon sastanka sa načelnikom ove lokalne zajednice Dragoljubom Bogdanovićem, Košarac je rekao novinarima da su opredijeljeni da izrade strategije i konkretne projekte, a da je jedna od prvih aktivnosti bila da FAO dođe u Rudo, koje je prepoznatljivo po proizvodnji maline, te da i međunarodne organizacije ovdje pomognu.

"Početkom godine smo intervisali preko organizacije FAO, što je jedan od dobrih modela za sadnice i mehanizaciju. Sa takvim projektima nastavljamo i dalje. U toku iduće godine će biti realizovana dva pilot projekta u Rudom da pokažemo direktnu pomoć poljoprivrednicima. Pokušaćemo da povučemo i dio sredstava za ono što stoji u strategiji, a na osnovu naučnih, istraživačkih aktivnosti ćemo tretirati sve ono što bude neophodno", istakao je Košarac.

On je izjavio da će ovaj prostor posmatrati regionalno i integralno razvijati turizam.

"Vidjećemo koje vrste turizma razvijati u kojoj lokalnoj zajednici kako bi entitetske strukture dale zajednički doprinos i da mobilišemo međunarodne organizacije da budu partner u ovim naporima koje čine lokalne zajednice i Vlada Republike Srpske", naveo je Košarac.

On je naglasio da će se pokušati naći mogućnost kako ovo ministarstvo može pomoći lokalnim zajednicama u kontaktu sa međunarodnim organizacijama.

"Pokušaćamo da u kontaktu koje imamo sa našim investitorima, ali i sa Vladom Republike Srpske vidimo na koji način bi mogli riješiti problem u vezi preduzeća 'Autodijelovi' i naći adekvatnog kupca", napomenuo je Košarac.

Načelnik ove lokalne zajednice Dragoljub Bogdanović rekao je da ovdje očekuju pomoć jer su kraj gdje narod živi teško i zbog toga odlazi, a svako povezivanje susjednih opština je na dobrobit.

"Imamo razumijevanje i pomoć ministra Košarca i ja mu se zahvaljujem", istakao je Bogdanović.

Načelnik opštine Rudo uručio je danas Košarcu zahvalnicu za pomoć u unapređenju Hrama Svete Marije Magdalene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije