Agrar

Košarac: Vinarima omogućiti izlazak na nova tržišta

Košarac: Vinarima omogućiti izlazak na nova tržišta
Foto: Srna | Košarac: Vinarima omogućiti izlazak na nova tržišta

TREBINJE - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas u Trebinju da se treba argumentovano suočiti sa izazovom da se zaštiti domaća proizvodnja i da se domaćim vinarima omogući izlazak na nova tržišta.

On je naveo da se u BiH na 3.600 hektara proizvodi grožđe i da od toga 3.000 pripada Federaciji BiH, a negdje oko 600 hektara Republici Srpskoj, te da je od ukupno 29 proizvođača vina u Srpskoj, 26 iz Trebinja i okoline.

"S tim u vezi pozdravljam stav Grupacije vinara pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH da na adekvatan način razmotre međunarodni ugovore koje je BiH potpisala. Pristalica sam da se poštuju međunarodni ugovori, ali isto tako i da se nađe adekvatan odgovor kako zaštititi domaću proizvodnju", rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa Grupacijom vinara u BiH.

On je istakao da je tržište BiH slobodno za uvoz kako iz EU, tako i zemalja Cefte, te da treba ozbiljno pristupiti analizi primjene zaštitnih mjera iz oblasti poljoprivrede tačnije člana 23 (Cefta sporazuma).

On je naveo da je danas razgovarano i o tome na koji način izvršiti adekvatan fitosanitarni nadzor na uvoz različitih vrsta grožđa koje se uvoze u BiH, a koji se dalje eksploatišu u proizvodnji vina.

"To dovoljno govori o tome da je to sveobuhvatan posao i s tim u vezi zadužio sam predstavnike našeg ministarstva, dva pomoćnika za poljoprivredu i pomoćnika za spoljnotrgovinsku politiku i strane investicije da zajedno sa predstavnicima proizvođača, Spoljnotrgovinske komore, entitetskih predstavnika ministarstava i inspekcijskih organa definišemo naše kretanje kako bi kroz mjere koje bi bile vrlo javne i odgovorne za domaće proizvođače upoznali i spoljnotrgovinske partnere u vezi s tim", rekao je Košarac.

On je istakao da najveći izvoz vina iz BiH ide u Njemačku, Srbiju i Hrvatsku.

"Drugo pitanje o kome smo govorili jeste povećanje kvote za izvoz vina u zemlje EU, i u tome su nadležni pomoćnici dobili zadatak da naprave sveobuhvatnu analizu i da pokrenemo te postupke", rekao je Košarac.

On je dodao da treba pomoći vinarima s obzirom da u prethodnih tri ili četiri mjeseca nisu imali promet u BiH, niti van zemlje, da se ova perspektivna proizvodnja održi kroz određene mjere o kojima je danas razgovarano na sastanku.

Košarac je najavio da će u narednim danima biti održan još jedan radni sastanak na kome će biti definisano to kretanje.

On je rekao da je razgovarano i o činjenici da je neophodno povući sredstva koja nudi EU za razvoj ove djelatnosti i dodao da to znači da se, prije svega, donese zakon o vinu u BiH koji je veoma neophodan i koji je izražen kao stajalište i stav evropske komisije u BiH.

Košarac je rekao da su u tom kontekstu informisali predstavnike Grupacije vinara pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH da će u narednim danima biti formirana radna grupa za taj zakon i da će se u tom pravcu zajedno raditi sa njima.

Predstavnik vinara Radovan Vukoje rekao je novinarima da je Grupacija vinara tražila privremene mjere za zaštitu domaće proizvodnje, te da bi to mnogo značilo domaćim proizvođačima.

"Posjeta minisitra prošla je veoma uspješno i očekujemo da ćemo rezultate toga vidjeti u narednim mjesecima, prvenstveno kroz kontrolu uvoza grožđa, jer imamo berbu već za dva mjeseca, ali i kroz kontrolu uvoza vina", rekao je Vukoje.

Vinar Miro Ćorić (Podrumi Andrija Čitluk) rekao je da bi najvažnije bilo da se kontrola granica pojača kako ne bi "smeće" ulazilo u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije