Agrar

Pratite nas na Google news

Kraj berbe u "Podrumima Vukoje" - vrhunsko grožđe za dobru kapljicu

Kraj berbe u "Podrumima Vukoje" - vrhunsko grožđe za dobru kapljicu
Foto: N.N. | Kraj berbe u "Podrumima Vukoje" - vrhunsko grožđe za dobru kapljicu
Vesna Duka

Ovogodišnja berba u Carskim vinogradima i Zasad polju, u vlasništvu "Podruma Vukoje 1982", ostaće zapamćena po kvalitetu grožđa, a u budućnosti, nakon što vino odleži, i po kvalitetu vina dobijenog od ovako dobre sirovine, u kojoj su idealni bili odnos sladora i kiselina.

Radovan Vukoje, direktor ove najčuvenije bosanskohercegovačke vinarije, na tradicionalnom obilježavanju kraja berbe u Carskim vinogradima nadomak Trebinja, kaže da je i sam jako zadovoljan ovogodišnjim rodom, iako je inače politika vinarije da se grožđe selektira i vino pravi od najboljih grozdova.

"Naše carsko vino je i dokazalo naš ozbiljan pristup pravljenju vina i to tako što je najpoznatija svjetska spisateljica o vinima Džeki Robinson ocijenila da je ovo najbolje bijelo vino Mediterana i najbolje vino od autohtone sorte žilavka, što je priznanje koje nas obavezuje na veoma marljiv budući rad u Carskom vinogradu, gdje je u vrijeme Austrougarske nastala moderna žilavka", rekao je Vukoje.

Nazivajući ovu bijelu sortu vina "Hercegovcem zarobljenim u boci", jer u sebi sabira sve odlike hercegovačkog kraja, on je napomenuo da, i pored situacije u vazi s pandemijom korona, vina i dalje izvoze na tri kontinenta, pa iako je carsko vino limitirano na svega nekoliko hiljada boca, ono i dalje nalazi svoj put na evropska, azijska i američka tržišta i tamošnje prestižne restorane i vinoteke.

"Mi radimo praktično četiri selekcije sirovine, najprije zelenu berbu, u kojoj se odstranjuje višak grozdova sa čokota, zatim se radi selekcija prije same berbe, pa selekcija u trećoj berbi iz koje se, četvrti put, na probirnom stolu biraju zaista najbolja zrna. Zato se ovdašnje carsko vino s pravom naziva vinom s probirne berbe", navodi Radovan.

Baza koja nastaje iz ovako kvalitetnih plodova ide na dozrijevanje u bagremove bačve, gdje odležava dvije i po godine, onda se otače u boce, gdje odležava još godinu dana i tek onda konzumira, tako da će, praktično, vino od ovogodišnje berbe u konzum moći da ide tek za četiri godine.

To je, kažu, i recept dobrog vina, ali i recept njegove dobre prodaje, koja porodicu Vukoje već gotovo četiri decenije drži u samom vrhu vinarstva Bosne i Hercegovine, a otkako su krenuli u veću proizvodnju vina sa širim tržištem, oni su i lideri vinarstva jugoistočne Evrope.

Poznavaoci vina tvrde da lider ostaje lider, a Vukoje kažu da se liderstvo održava marljivim radom u vinogradu, ali i marljivim radom u podrumu.

"Ove godine smatramo da ćemo dobiti oko 3.000 butelja Carskog vina, jer mi ne idemo na kvantitet, već na kvalitet, iako će ova godina biti zaista kvalitetna, pogotovo za bijela vina, ali i crvena vina, koja imaju dobre parametre, pa očekujemo i vrhunski vranac i merlo, kao i šardone, dubrovačku malvaziju, kaberne i ostale sorte", dodaje on.

S obzirom na to da je i ovogodišnji slador vrlo visok, očekuje se da nijedno vino ne bude ispod 13 procenata alkohola, a dosta bijelih vina će imati postotak i preko 14 stepeni.

Vukoje ne negiraju da je novi virus korona donio ograničene lance prodaje vina, pogotovo prvih mjeseci ove godine, ali kako kažu, vrhunsko vino nađe svoj put, pa ni ove godine nije izostao izvoz na tri pomenuta kontinenta i to dva puta, a do kraja godine očekuju još prodaje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije