Agrar

Kupio 90 traktora, a nije poljoprivrednik?

Kupio 90 traktora, a nije poljoprivrednik?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kupio 90 traktora, a nije poljoprivrednik?

Jedan se njemački start-up bavi najmom traktora za što ne koriste vlastite lokacije nego lokalne trgovce poljoprivrednim strojevima.

Jedno je njemačko preduzeće kupilo 90 traktora, no ne bavi se poljoprivredom. Ova je vijest privukla tamošnje medije pa je Agrarheute objasnio što je u pozadini ove kupovine.

Nude više brendova

Naime, brend traktora Case IH izvijestio je o prodaji 90 traktora jednoj kompaniji koja se bavi iznajmljivanjem, startup-u easyTraktor sa sjedištem u Hamburgu koji je od svog osnivanja 2021. povećao vozni park na 105 traktora. Njihov je cilj ponuditi ih u najam na jednostavan i jeftin način.

Iako su dioničari start-upa Case IH Mager & Wedemeyer, easyTraktor tvrdi da posluju neovisno o robnoj marki. Tako na svojim stranicama nude i brendove John Deere, Deutz-Fahr i JCB.

Naručeni traktori bili su u rasponu od modela Case IH Maxxum 150 s maksimalnom snagom od 175 KS do Case IH Puma 260 KS. Za najam ne koriste vlastite lokacije nego lokalne trgovce poljoprivrednim mašinama.

Koliko košta radni sat?

U cijenu najma uključeni su svi dodatni troškovi kao što su održavanje i kasko osiguranje, ali i pregledi te servis. Nvode da je najam predviđen za najmanje 500 radnih sati.

Kada je riječ o cijeni, Case IH Maxxum 150 nude već od 22,90 eura po satu, ovisno o opremi, a može se preuzeti sljedeći radni dan od dana narudžbe. Kompanija takođe garantuje popravke na licu mjesta, ili ako to nije moguće, zamjenski traktor u roku od 48 sati, prenosi Agroklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije