Agrar

List kukuruza je ljubičast - šta je razlog?

List kukuruza je ljubičast - šta je razlog?
Foto: Pixabay/Ilustracija | List kukuruza je ljubičast - šta je razlog?

Ljubičasta nijansa na listu kukuruza česta je pojava u ovo doba godine, posebno u slučaju vremenskih prilika kakve imamo i ovoga proljeća.

Opis simptoma

List u svojoj bazi i uzduž glavne žile bude tamnozelen, a rubni i međužilni prostor, prema vrhu, dobije izrazito ljubičastu nijansu. Ona se vremenom širi čitavim listom. U vrlo ranoj fazi rasta vidljivo je crvenkasto obojenje.

Najčešći razlog je nedostatak fosfora ili ako ga je i dovoljno u tlu, nije se mogao apsorbirati u biljku.

Ovaj mineral čuva i prenosi energiju nastalu fotosintezom te je zaslužan za pravilan razvoj biljke u prvim fazama rasta, posebno korijena, a onda i iskorištenost vlage. Važan za ujednačenu zriobu te sprječava gubitak zrna, a u konačnici i za bolji prinos.

Šta ometa apsorpciju?

No, može se dogoditi da se ne može apsorbirati u biljku kukuruza zbog vremenskih prilika kao što su vlažni i hladni uvjeti te velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura - a što je slučaj i ovoga proljeća.

Apsorpciju sprečavaju kisela ili vrlo alkalna tla, ali i nizak nivo organske tvari i zbijeno zemljište.

Nedostatak fosfora se također može pogoršati u tlima s visokim kapacitetom fosfata kao i u onima koja su bogata željezom.

Prođe samo od sebe?

U većini slučajeva, ova pojava ne predstavlja ozbiljan problem i prođe sama od sebe, čim dani postanu topliji i vrijeme se stabilizira.

Međutim, ako je ljubičasta boja uzrokovana nedostatkom fosfora u tlu, bit će potrebna prihrana, ali uz pomoć navodnjavanja ili folijarno jer je ovaj element slabo pokretan te ako se primjeni na površini tla, bit će dostupan samo u tom površinskom sloju.

U svakom slučaju, redovno pratite stanja biljaka i pravovremeno reagirajte kako biste usjev održali zdravim i produktivim, prenosi Agroklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije