Agrar

Mađarske mašine uskoro na našim njivama

Mađarske mašine uskoro na našim njivama
Foto: Sanja Čakarević | Mađarske mašine uskoro na dobojskim njivama

DOBOJ - Radne mašine proizvedene u Mađarskoj mogle bi uskoro da obrađuju dobojske njive jer su poljoprivrednici pažljivo slušali promociju programa podrške Vlade Mađarske privredi RS, koji predviđa mogućnost ostvarivanja bespovratnih sredstava za nabavku mehanizacije.

"Oni nude sve - od plugova, tanjirača, prikolica, raznih mašina za sjetvu, do mašina za branje, pranje, sušenje, zamrzavanje voća i povrća, plastenika, sistema za navodnjavanje i sve između što može da vam padne na um. Ponuda je zaista široka. Mi 30. avgusta u Gradišci imamo veliki događaj na kojem očekujemo nekoliko šlepera te mehanizacije, da poljoprivrednici mogu da vide o čemu se radi i šta mogu da kupe kroz program", izjavila je Andrea Jaglica, direktorica Fondacije za održivi razvoj "Progresus".

"Poljoprivredni proizvođači mogu da podnesu aplikaciju i da dobiju sredstva u visini od 2.500 do 25.000 evra. Sredstva će se realizovati kroz mašine i opremu, a sve te mašine i uređaji, alati i oprema moraju biti mađarske proizvodnje", naveo je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Za proizvodnju mlijeka uvijek trebaju dodatna oprema i mehanizacija, kaže Zdravko Danilović, poljoprivrednik iz Zarječe, koji je prisustvovao predstavljanju programa podrške Mađarske.

"Sve bi dobro došlo, svašta treba od traktora, kombajna, svega... Poljoprivredne mašine, traktori i kombajni su najskuplji. Kombajn košta trista hiljada, te najmanje sto hiljada da kupiš malo jači, bolji traktor. Gdje to zaraditi u našoj poljoprivredi? Teško je", rekao je Danilović.

Mihajlo Gavrić, poljoprivrednik iz Stanara, dobro zna šta bi mu značila nova oprema.

"U mom domaćinstvu u sektoru pčelarstva, recimo, može se ići na mašinu za izvlačenje satnih osnova ili pakirnicu. Nekada nije bilo poskupljenja materijala, a sada su cijene dosta više. Recimo, procesna oprema je više od deset, dvadeset, trideset, pedeset hiljada evra i to je mnogo viša cijena. Poziv je koncipiran izuzetno dobro zato što je 70 odsto bespovratnih sredstava, a 30 odsto učestvuje poljoprivredni proizvođač, odnosno poljoprivredno gazdinstvo", kazao je Gavrić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije