Agrar

Mađarski farmeri na mukama: "Uzgajamo konje, ne kamile"

Mađarski farmeri na mukama: "Uzgajamo konje, ne kamile"
Foto: Pixabay | Mađarski farmeri na mukama: "Uzgajamo konje, ne kamile"

BUDIMPEŠTA - Iako se nalazi između dvije glavne rijeke, Dunava i Tise, mađarsku regiju Homokhatsag (Pješčani greben), koja je izuzetno važna za poljoprivredu, zahvatila je velika suša.

Riječ je o području na kojem se uzgajaju kukuruz, razne žitarice i suncokret.

Rojters izvještava da godišnje u ovoj regiji prosječno padne 550 do 600 mm kiše. Međutim, podaci mađarske meteorološke službe pokazuju da je u prvoj polovini 2022. godine palo samo 120-150 mm, što je alarmanatn podatak.

Kamile umjesto konja?

Mađarsko ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je suša pogodila oko 550.000 hektara zemlje, a poljoprivrednici već sabiraju štetu.

Prognoza je da će većina poljoprivrednih površina u ovoj državi biti pogođena klimatskim promjenama, no, ova regija je najranjivija.

"Homokhatsag leži između dvije rijeke koje ga okružuju, ali njegovo pjeskovito zemljište se brzo suši", objasnio je Karoli Barta, istraživač s Univerziteta u Segedinu.

Lokalni farmer, Ferenc Szepe, navodi kako mnogi odustaju od uzgajanja životinja i polako gube sredstva za život.

"Želim da uzgajam konje, a ne kamile", rekao je on.

Isto muči i Andrasa Eordogha, dok zadivljeno gleda svojih desetak ždrijebadi koji dižu prašinu na njegovoj farmi na užarenoj ljetnoj vrućini.

Poljoprivredom se bavi skoro tri decenije i posjeduje 150 ha na kojima uzgaja konje, goveda, uzgaja žitarice i povrće. Ipak, ove godine neće moći da zadrži većinu ždrijebadi. Kao i ostali uzgajivači, ni on ne može obezbijediti dovoljno stočne hrane da nahrani životinje.

Gergelji Lajko, 27-godišnji farmer, se sa suprugom vratio kući u Jaszszentlaszlo prije tri godine, kupio farmu i tri konja. Planirali su da ove godine prošire svoju farmu i počnu se baviti uzgojem ovaca, svinja i pilića. Međutim, suša odgađa njihove planove.

"Možda bismo trebali saznati šta uspijeva u pustinji. Arapski konji? Kivi? Kamile?", kaže Lajko.

Presušilo jezero

Jezero Jaszszentlaszlo, usred jednog sela, u kojem su mnogi mještani učili da plivaju kao djeca, presušilo je prije mnogo godina. Na ovom području se nalaze brojni kanali koji su napravljeni za isušivanje zemljišta. Predsjednik Jaszszentlaszla i dva susjedna sela, kao i lokalni farmeri, su prije pet godina blokirali stotine kilometara kanala koji presjecaju njihovu zemlju, kako bi zadržali kišnicu.

Prekršen je stari zakon koji kaže da kanali moraju biti otvoreni za odvod viška kišnice u Dunav i Tisu, ali farmeri navode da imaju prećutno odobrenje vlasti i da mogu živjeti s povećanim rizikom od povremenih poplava njihove zemlje.

Ovogodišnja suša je konačno uništila projekat. Nije bilo zimskih i proljetnih kiša, a voda se zadržala samo u jednom kanalu koji je presušio do maja. Od kada su ih zatvorili, samo su tokom 2019. godine bili ispunjeni vodom. Ovo je treća godina kako su prazni.

Spas od 511 miliona dolara

U narednih osam godina na spašavanje regije Homokhatsag od isušivanja vlada će potrošiti 511 miliona dolara, izjavio je Istvan Lang, direktor Generalne direkcije za upravljanje vodama. Naveo je da je oko 10 posto radova već urađeno.

Lokalni farmeri kažu kako nisu bili obaviješteni o ovim planovima i da su za njih čuli samo iz medija.

(Agroklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije