Agrar

Malinari: Prihvatljiva cijena otkupa od 3,50 KM po kilogramu

Malinari: Prihvatljiva cijena otkupa od 3,50 KM po kilogramu
Foto: Ilustracija | Malinari: Prihvatljiva cijena otkupa od 3,50 KM po kilogramu

Upravni odbor Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" ocijenio je na današnjm sastanku u Bratuncu da je za proizvođače prihvatljiva cijena ovogodišnjeg roda od 3,50 KM po kilogramu, koju je ponudio vlasnik hladnjače "Agro dr" Petko Rankić i da očekuje da i ostali otkupljivači isplate preuzetu malinu po toj cijeni.

Predstavnici malinara iz ovih opština zatražili su od ostalih otkupljivača da ispoštuju tu cijenu.

"Ove godine je bio izuzetno kvalitetan rod maline, a tog voća je bilo manje na tržištu u odnosu na prethodne godine. Očekivali smo da cijena bude 3,50 KM", rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik "Vilameta" Ivan Stojanović.

On je pozvao otkupljivače da za iduću godinu utvrde i saopšte cijenu maline na počeku berbe, a ne mjesec dana poslije završetka berbe.

"Tražimo da se cijena maline utvrdi na vrijeme da znamo kako ćemo rasporediti sredstva na repromaterijal, angažovanje radne snage i druge troškove, koji prate proizvodnju tog voća", istakao je Stojanović.

Članovi Upravnog odbora "Vilameta" saglasni su da se cijena maline mora odrediti prije početka berbe, kao i da mora biti usklađena sa cijenom tog voća u okruženju, te zatražili od resornog ministarstva da im pruži podršku i "primora" otkupljivače da poštuju zakon kojim je predviđeno da na početku berbe otkupljivači moraju saopštiti cijenu maline.

Članovi Upravnog odbora tog udruženja Zoran Savić i Nedeljko Đukanović zajednički su ocijenili da se samo na takav način može očekivati proširenje zasada maline na području Bratunca i susjednih opština.

Zbog nepredvidive, neizvjesne i niske cijene maline, u prethodnih nekoliko godina uništeni su brojni malinjaci i smanjene površine pod ovom kulturom u ove tri srednjopodrinjske opštine.

Neki malinjaci su se osušili zbog izmrzavanja u zimskom periodu, pa je ove godine, uz slabiji rod, ali izuzetnog kvaliteta, otkupljena znatno manja količina maline na ovom području nego prethodnih godina.

Na današnjem sastanku zatraženo je da minimalna otkupna cijena kupine, čija berba je u toku, bude jedna KM po kilogramu, te da i cijena jesenje maline bude 3.5 KM za kilogram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije