Agrar

Marinković: Veće površine pod uljaricama

Marinković: Veće površine pod uljaricama
Foto: Arhiva | Marinković: Veće površine pod uljaricama

ŠAMAC - Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio da će u proljećnoj sjetvi više površina biti pod uljaricama, koje su rentabilnije od žitarica.

"Lakše je naći tržište s obzirom da je od prošle godine već došlo do značajnog porasta cijena uljarica i mislimo da će se taj trend zadržati i ove godine", rekao je Marinković.

On je dodao da će biti manje površina pod žitaricama, jer ih poljoprivrenici obično siju za vlastitu potrebu i da prehrane stoku.

"S obzirom da je smanjen stočni fond, biće smanjene i površine pod žitaricama, prije svega mislim na kukuruz, a određeni primat će preuzeti uljarice - soja i suncokret", kaže Marinković.

On je ponovio da će sjetva ove godine biti skuplja od 30 do 50 odsto, jer je poskupjelo đubrivo, sjeme, hemijska sredstva i gorivo.

Prema njegovim riječima, ledeni talas poskupljuje i proizvodnju rasada u plastenicima, jer se moraju dodatno zagrijavati.

On je ocijenio da je prethodni period bio izuzetno povoljan za ratare da pripreme zemljište za sjetvu.

"LJudi su odradili pripreme za sjetvu i sada možemo čekati porast temperature da se zemljište zagrije nekih 10 do 12 stepeni Celzijusovih kako bi se pravovremeno obavila sjetva", rekao je Marinković.

Podsjetivši da optimalni rok za sjetvu teče od 1. aprila za kukuruz i soju, Marinković je pojasnio da ne vrijedi sijati u ledeno zemljište, jer će to će produžiti nicanje, a biljke će izgledati iznurene i sporije će napredovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije