Agrar

Ministarstvo poljoprivrede RS: Ne očekujemo nestašice, proizvodimo dovoljno mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede RS: Ne očekujemo nestašice, proizvodimo dovoljno mlijeka
Foto: Ilustracija/Arhiva | Ministarstvo poljoprivrede RS: Ne očekujemo nestašice, proizvodimo dovoljno mlijeka

BANJALUKA - Srpska proizvodi sasvim dovoljno mlijeka za svoje tržište, čak i kad bi nam se zatvorile granice za uvoz mlijeka, ne očekujemo bilo kakve nestašice, rekli su za "Nezavisne" u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Podsjetili su da u BiH i Republiku Srpsku i dalje ulaze značajne količine mlijeka iz uvoza i to prvenstveno zemalja EU, a ponajviše Hrvatske i Slovenije.

"Prema statističkim podacima ukupan broj muznih grla u Republici Srpskoj se kreće oko 75.000, dok je broj muznih grla obuhvaćen otkupom, oko 31.000. Navedeni broj muznih grla obuhvaćen otkupom, uz prosječni intenzitet proizvodnje, može obezbijediti oko 150 miliona litara mlijeka godišnje što je dovoljno za potrebe domaćeg tržišta", istakli su iz resornog ministarstva.

Dodali su da je jedna od mjera Vlade RS i Ministarstva usmjerenih ka povećanju proizvodnje mlijeka podjela oko 900 visokokvalitetnih steonih junica koja se obavlja ovih dana širom Republike Srpske, kako bi obnovili stočni fond i podigli broj muznih grla.

"Sigurno da je šansa za domaće proizvođače najava jednog tako velikog uvoznika kao što je Srbija, da će obustaviti uvoz kod nas, jer su i sami često negodovali na velike količine mlijeka koje nam dolazi iz uvoza. A da bi postigli veću proizvodnju, mi im pomažemo upravo gore opisanom mjerom, uz redovnu isplatu podsticaja za mlijeko", pojasnili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Istakli su da će ove godine biti isplaćeno 15 godišnjih premija za mlijeko, umjesto 12 kao što je uobičajeno svake godine, te su tri već isplaćene.

"Mi od početka podržavamo inicijativu 'Otvoreni Balkan' i u više navrata smo apelovali i da BiH pristupi ovoj inicijativi. Ima više razloga zbog čega bi BiH imala koristi od pristupanja 'Otvorenom Balkanu'", zaključili su iz resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije