Agrar

Mladi digli ruke od sela, zemlju nema ko da obrađuje

Mladi digli ruke od sela, zemlju nema ko da obrađuje
Foto: N.N. | Mladi digli ruke od sela, zemlju nema ko da obrađuje

BIHAĆ - Usljed trenda migracija sve je manje mladih na selu, a život u ruralnim sredinama za mnoge mlade ljude danas nije prihvatljiv, kaže Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika USK.

"Nažalost, naša sela se postepeno prazne, a to najviše osjeća poljoprivredna proizvodnja jer ostajemo bez radne snage. Opšte stanje u društvu nije poštedjelo ni ruralne sredine, a ono što razlikuje nekadašnje migracije od sadašnjih je da u inostranstvo odlaze čitave porodice s malom vjerovatnoćom da će se vratiti", kaže Selimović.

Prema njegovim riječima, izostala je adekvatna podrška svih nivoa državne vlasti za opstanak mladih poljoprivrednika, a ono što se sada pokušava učiniti je nedovoljno.

"Kada je u pitanju federalni nivo, posljednji program podrške koji je bio usmjeren da pomogne mladima na selu realizovan je još prije 12 godina i radilo se o simboličnim novčanim podrškama. S nivoa kantona imamo neke programe za mlade poljoprivrednike u nabavci mehanizacije i stoke, ali sve je to nedovoljno i često se zaplete u birokratskim procedurama. Ako se tome doda cjelokupni ambijent u kojem živimo, sve djeluje destimulirajuće na mlade, pa nam sela ostaju pusta", kaže Selimović.

Prema njegovim riječima, već sada se osjeti veliki problem nedostatka radne snage u ruralnim sredinama, a teret poljoprivrednih gazdinstava pada na starije.

Među malobrojnima koji svoju egzistenciju i budućnost upravo vežu za selo su bračni par Mehmed (24) i Admira (21) Alagić iz sanskog sela Fajtovci. Mehmed je prionuo na posao odmah nakon završene srednje škole, danas je najmlađi vlasnik poljoprivrednog gazdinstva na području općine Sanski Most i već nekoliko godina vodi brigu o golemom poljoprivrednom gazdinstvu, koje je naslijedio od oca Bege, također istaknutog poljoprivrednika.

"Vjerujte da je situacija iz godine u godinu sve teža, jer su problemi s kojma se suočavamo mnogobrojni. U posljednje vrijeme divljaju cijene repromaterijala, što značajno poskupljuje proizvodnju, na tržištu vlada nelojalna konkurencija, nema zaštite domaće proizvodnje. Podrška države je nedovoljna i sve češće razmišljam da od svega dignem ruke", kaže Alagić.

Kako bi stimulisala mlade poljoprivredne proizvođače i njihov ostanak na selu, Vlada USK je prošle i ove godine izdvojila po 300.000 maraka za finansiranje njihovih projekata.

Kantonalni ministar poljoprivrede Sulejman Kulenović kaže kako je cilj da zadrže mlade na selu i zaustave sve masovniji odlazak poljoprivrednika. 

"Pokušaćemo i na druge načine da olakšamo položaj i život poljoprivrednim proizvođačima, prije svega kroz povećanje poticajnih sredstava te iskorištavanje sredstava za sektor agrara koja nam nudi Evropska unija. Od krucijalne je važnosti da pokušamo zadržati ruralno stanovništvo i očuvati poljoprivredna gazdinstva", kazao je Kulenović.

Prema podacima Obrtničke komore USK, od početka 2019. godine do sada odjavljeno je više od 1.000 obrtničkih djelatnosti, a najviše poljoprivrednih gazdinstava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije