Agrar

Napustio Sloveniju i zasadio vinograd: Kad se "zasuču rukavi" u RS se može odlično živjeti

Napustio Sloveniju i zasadio vinograd: Kad se "zasuču rukavi" u RS se može odlično živjeti
Foto: InfoBijeljina | Napustio Sloveniju i zasadio vinograd: Kad se "zasuču rukavi" i u RS se može odlično živjeti

BIJELJINA - Mladi poljoprivrednik Vasilije Lalović iz Donje Čađavice radio je u Sloveniji, ali je odlučio da se vrati u zavičaj i posveti vinogradarstvu.

Semberija je izrazito poljoprivredni kraj, a stanovništvo ovog ravničarskog dijela Republike Srpske najčešće se bavi ratarstvom i povrtarstvom. Posljednjih godina Semberci intenzivno podižu i voćne zasade, uglavnom jabuke, kruške, šljive, ali i vinove loze.

Da vinogradarstvo ima odličnu perspektivu potvrđuje primjer mladog poljoprivrednika Vasilija Lalovića iz Donje Čađavice, koji je na oko dva dunuma zasadio oko 500 čokota vinove loze, sorti Frankovkа, Merlot, Bačka i Petra. Porodica Lalović eksperimentalni vinograd zasnovala je 2013. godine i od tada uzgaja sorte od kojih pravi bijelo i crno vino i muskatnu rakiju.

Inženjer elektrotehnike i računarstva dvadesetpetogodišnji Vasilije Lalović radio je u Sloveniji, ali je odlučio da se vrati u zavičaj i ozbiljnije posveti vinogradarstvu.

"Ukoliko vremenski uslovi budu zadovoljavajući, napravimo oko 1.000 boca vina. Planiramo da  proširimo zasad i nabavimo mehanizaciju. Za sada sve pravimo ručno, kao što su to činili naši stari. Ove godine sam ubacio desetak loza tamjanike pa ću vidjeti kako uspijeva. Namjeravam da registrujem ovu kućnu radinost, a potražnja za našim proizvodnjima dokaz je da sam na pravom putu", kaže mladi poljoprivrednik za portal "InfoBijeljina".

Foto: InfoBijeljina
Foto: InfoBijeljina

Posla oko vinograda ima dosta, potrebni su ljubav i strpljenje kaže mladi vinogradar.

 "Ne može se zasaditi vinograd i ostaviti. Loza se mora okopavati, orezivati, navodnjavati i štiti od biljnih bolesti. Mnogo toga učim od starih vinogradara iz Srbije, a malo i na internetu. Dobro vino može da se pravi samo od dobrog grožđa. Rakija loza takođe", kaže mladić.  

Vasilija i njegovu poslovnu ideju podržava i djevojka Maja Stolica. Ona je zadužena za vizuelni izgled proizvoda.

"Izlažemo na sajmovima i bazarima. Važno je imati lijepu ambalažu da bi privukli kupce. Najvažnije je da možemo obezbijediti solidnu egzistenciju. A mi smo dokaz da sreću ne treba tražiti nigdje u 'bijelom svijetu'. Kada se 'zasuču rukavi”'može se i u Republici Srpskoj odlično živjeti", kaže djevojka.

Foto: InfoBijeljina
Foto: InfoBijeljina

Vinogradarstvo u Semberiji ima dugu tradiciju, a zemlja na ovom području veoma je povoljna za uzgoj vinove loze. Na obroncima Majevice i brežuljkastim padinama Semberije, nekada su bili brojni vinogradi.

Lalovići se nadaju da će iduće godine na svom gazdinstvu proizvesti značajnije količine vina i rakija, te da će proizvodi iz njihove mini-vinarije postati semberski brend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije