Agrar

Nezadovoljni poljoprivrednici FBiH: Mogući protesti, razočarani smo

Nezadovoljni poljoprivrednici FBiH: Mogući protesti, razočarani smo
Foto: Ilustracija | Nezadovoljni poljoprivrednici FBiH: Mogući protesti, razočarani smo

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH osudilo je stav pojedinih članova Savjeta ministara BiH koji su juče na sjednici glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.

Zaštita domaće proizvodnje, napominju, treba biti prioritet svake državne institucije, dok je, kako kažu, na jučerašnjem glasanju očigledno prevagnuo pritisak od uvoznih lobija.

"Razočarani smo pogotovo činjenicom što je odluka odbijena glasovima ministara iz reda bošnjačkog naroda (Bisera Turković, Selmo Cikotić, Sifet Podžić), koji se u svojim izjavama redovno predstavljaju kao najveći zaštitnici Bosne i Hercegovine. Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta", navode iz Udruženja poljoprivrednika FBiH u saopštenju za javnost.

Narednih dana biće održan vanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH na kojem će donijeti odluku o daljnjim koracima.

"Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. februara naši zahtjevi ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prijelaza, a razmotrit ćemo i proteste ispred zgrade Vijeća ministara", saopšteno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije