Agrar

Nije znala ni kravu musti, a od sira zaradila penziju (FOTO)

Nije znala ni kravu musti, a od sira zaradila penziju (FOTO)
Foto: Mehic Eko / Facebook | Nije znala ni kravu musti, a od sira zaradila penziju (FOTO)

VLAŠIĆ - U selu Mudrike, ispod Babanovca na Vlašiću, porodica Smaile Mehić bavi se proizvodnjom kravljeg i ovčijeg sira, registrovali su svoju proizvodnju, a oni stalni posjetioci ovog turističkog travničkog kraja već dobro znaju da se u "Mehić eko turizmu" mogu kupiti različite vrste sireva.

Sagovornica "Agrokluba" kaže da su otvorenog srca i da svakog rado prime u svoje seosko domaćinstvo u kojem je tradicija proizvodnje sira prisutna više od 150 godina, mnogo prije nego se i ona udala i došla u ovu porodicu.

"To se prenosilo s koljena na koljeno, a ja sam sve naučila od svoje svekrve i rahmetli čojka. Došla sam u štiklama, da ti pravo kažem nisam ništa znala raditi, ni s koje se strane krava muze", priča Smaila.

Dodaje da se udala za šofera i da nije bila nužda da se to radi, ali bi bila šteta da nije naučila. U porodici u koju je "došla" su bila tri sina, pa su uz majku naučili. Jedan od njih, njen muž, pažljivo je pratio njeno učenje, sve dok nije savladala svaki korak u izradi.

Izlagala na Mostarskom sajmu

"Iako nisam znala kako se šta radi, ja sam radila, a muž je to krunisao kako sir ide, kako vodu piju, kako zrije, u koje se vrijeme kupi, je li hladno, je li toplo. Ima 10 godina kako je umro, ja sam nastavila sve do penzije", kaže Smaila.

Priča kako na selu treba raditi, imaju zemlje, pa uvijek drže oko 100 ovaca, podmlađuju svoje stado, a imaju i sedam, osam krava, po dvije, tri junice, "bušice, ono baš što pripadaju planini".

"Prvo napravim sir sa majom, da sazrije u kaci, onda se suši na dimu od smreke, pa od bukove piljevine, on je isto permezan", pojašnjava Smaila izradu kravljeg "crnog sira".

Dodaje da ona punomasni košta 20 maraka po kilogramu.

Ima ko naslijediti

Mušterije je prepoznaju i na sajmovima, pa je tako bilo i na ovom posljednjem Mostarskom sajmu. Ništa ne pitaju, prilaze i odmah se hvataju novčanika, a Smaila nam kaže da su to ovi što je znaju od ranije, ali se pohvalila i da ne brine za budućnost proizvodnje u svojoj porodici jer je i unuke naučila da spremaju dobar sir.

Stalne mušterije

"Snaha isto radi sireve, ja sam sad u penziji samo ovako gotove prodajem. Imam dvije unuke, jedna mi treći razred gimnazije, sada je išla u Španiju predstavljati turizam Vlašića, one prave ove sireve. Hvala Bogu hoće da rade, ima ko naslijediti, naučile su", zaključuje na kraju ova simpatična Travničanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije