Agrar

Odluka o uvođenju prelevmana sljedeće sedmice

Odluka o uvođenju prelevmana sljedeće sedmice
Foto: Ilustracija | Odluka o uvođenju prelevmana sljedeće sedmice

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH bi sljedeće sedmice na sjednici trebalo da razmatra odluku o uvođenju mjera, odnosno prelevmana na svježe i rashlađeno juneće i svinjsko meso.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, za "Nezavisne" je danas rekao da su dobili  informaciju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se čekaju još neka mišljenja, među njima i Ureda za zakonodavstvo, kako bi sve bilo spremno da se ova odluka ponovo nađe pred ministrima.

"To bi se trebalo desiti već naredne sedmice i mi ćemo dati vremena vlastima da to riješe", kazao je Marinković, te dodao da će, ukoliko odluka ne bude donesena, poljoprivrednici iz oba entiteta odlučiti na koji način će reagovati, da li protestima ili blokadama.

"Mi sve pripremamo za proteste ukoliko do njih bude došlo", kazao je Marinković.

Dodao je da se poljoprivrednici iz Republike Srspke slažu sa kolegama iz Federacije BiH da se asortiman proizvoda na koje će biti uvedeni prelevmani proširi, te da se prelevmani uvedu i za zemlje CEFTA.

Reagovali su i Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH i Seljački savez Federacije BiH, uz poruku da podržavaju najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, a koje se odnose na upućivanje u proceduru odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

"Istovremeno, podsjećamo ministra da bi usvajanjem ove odluke bio riješen samo dio problema poljoprivrednika. Sveobuhvatno rješenje nije moguće bez uvođenja prelevmana i carina na uvoz iz zemalja CEFTA, a ne samo EU. Također, odluka Vijeća ministara mora biti proširena na sve poljoprivredne proizvode koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi. Parcijalna rješenja nisu stvarna rješenja i pogodovaće samo dijelu poljoprivrednika, prije svega iz RS, dok bi dalji nekontrolisani uvoz iz zemalja CEFTA otvarao prostor za zloupotrebe i zaobilaženje uvedenih prelevmana i carina", poručuju iz ova dva udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije