Agrar

Odobrena prva mobilna klaonica za perad u EU

Odobrena prva mobilna klaonica za perad u EU
Foto: Unsplash | Odobrena prva mobilna klaonica za perad u EU
N.N.

DARMŠTADT - Organska farma u njemačkom okrugu Odenvald dobila je prvo odobrenje Evropske unije za mobilnu klaonicu od regionalnog vijeća Darmštadta.

"Mobilnim klanjem izbjegavamo transport životinja, a ovo je pionirski posao", rekao je državni sekretar za poljoprivredu Oliver Konc, piše Topagrar, prenosi Agroklub.

Ona omogućava farmama da direktno prodaju meso, ali i da ga prerađuju u proizvode koje mogu bolje plasirati na tržištu.

U decembru 2021. godine Hesen je uredbom regulisao uslove pod kojim klaonica peradi može raditi u većem obimu u skladu s higijenskim standardima Evropske unije. Time je započeo pilot projekat koji pomno prate mnoge države.

Sada je odobren objekat dug 8 metara, koji ima integrisanu hladnjaču i dnevni kapacitet klanja direktno na farmi do 600 brojlera ili koka nosilja, do 250 gusaka ili patki, odnosno 25 ćurki.

Konz je naveo da je mobilno klanje posebno važno za podršku uzgoju primjerenom vrsti u mobilnim štandovima i manjim farmama peradi u slobodnom uzgoju kako bi oni mogli prodavati svoju perad.

Trajanje odobrenja rada je ograničeno na tri mjeseca. Regionalno vijeće Darmštadta će odlučiti o njegovom eventualnom produženju poslije inspekcije tokom rada klaonice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije