Agrar

Oko 40.000 živine ubijeno u Čileu zbog ptičijeg gripa

Oko 40.000 živine ubijeno u Čileu zbog ptičijeg gripa
Foto: Pexels/Ilustracija | Oko 40.000 živine ubijeno u Čileu zbog ptičijeg gripa
Tanjug

SANTJAGO - Oko 40.000 živine ubijeno je i zakopano u centralnom Čileu nakon što je otkriven prvi slučaj ptičijeg gripa u industrijskom okruženju.

Karlos Orelana, šef službe za zaštitu životinja pri čileanskoj agenciji SAG za poljoprivredu i stoku, rekao je da je to "ograničeni događaj" i da vlasti nisu otkrile više slučajeva u okolini.

Orelana je na konferenciji za novinare u Santjagu istakao da ubijene ptice predstavljaju mali dio od 30 miliona živine u zemlji, te izrazio nadu da će se situacija obuzdati i da će Čile biti slobodan od ovog visoko patogenog ptičijeg gripa.

Epidemija je otkrivena u ponedjeljak u fabrici koja pripada proizvođaču mesa "Agrosuper", u Rankagvi u centralnom Čileu, zbog čega je vlada obustavila izvoz piletine na period od 28 dana.

Slučajevi ptičjeg gripa, uglavnom kod divljih životinja, otkriveni su u Čileu krajem prošle godine.

Argentina je prošlog mjeseca potvrdila svoj prvi slučaj kod industrijske živine, zbog čega je obustavila izvoz živinarskih proizvoda.

Brazil, najveći svjetski izvoznik piletine, i dalje je slobodan od ptičijeg gripa, ali je istražio nekoliko sumnjivih slučajeva.

Južnoameričke zdravstvene vlasti osnovale su regionalni tehnički komitet ranije ovog mjeseca za borbu protiv izbijanja ptičijeg gripa./kraj/dd

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije