Agrar

Oko 550 domaćinstava se prijavilo za navodnjavanje

Oko 550 domaćinstava se prijavilo za navodnjavanje
Foto: N.N. | Oko 550 domaćinstava se prijavilo za navodnjavanje

TREBINJE- Za korišćenje novoizgrađenog sistema za navodnjavanje na području Trebinjskog i Petrovog polja, sa dijelom koji pokriva i takozvani Zubački plato, interes јe pokazalo oko 550 domaćinstava iz mjesnih zajednica sa ovih područja.

Sve se radilo prema javnom pozivu Agrarnog fonda Trebinje, gdje su prijatno iznenađeni velikim brojem zainteresovanih poljoprivrednika, uz očekivanje da će taj broj biti i veći jer će pojedina domaćinstva, zbog odvojenih i udaljenih parcela, trebati i po nekoliko priključaka.

“Prijave će poslužiti za izradu odgovarajućih akata koji će definisati na koji način će biti organizovano funkcionisanje sistema, a pravilnik na nivou RS će biti donesen u julu“, kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda grada Trebinja.

On napominje da se najprofitabilnijim projektom u prošloj godini pokazala Hercegovačka kuća, u kojoj su od prodaje roba ostvarili dobit od 351.725 КM, dok je plan bio na oko 150.000 КM, što je za 134 % više od planiranog, a istovremeno su iz gradskog budžeta povukli manje sredstava od planiranih, za oko 60.000 maraka, što je bila značajna ušteda.

Napominjući da su prošle godine uložili u poljoprivrednu proizodnju preko pola miliona maraka, bez kapitalnih investicija, Dutina kaže da je usvojeno i sedam pravilnika za realizaciju projekata, vezanih za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, od kojih je kroz javne pozive realizovano pet, a dva su izostala zbog nedostatka novca.

„Realizovali smo programe za podršku pčelarske proizvodnje, prvi u BiH dogovorili saradnju za izvoz meda u Švedsku, ostvarili saradnju kroz subvenciju od 40% utrošene struje za navodnjavanje sa Udruženjem korisnika voda, individualnim poljoprivrednim proizvođačima smo dodijelili preko 60.000 КM za opremanje gazdinstava, priveli namjeni 360 dunuma zemljišta, vršili otkup proizvoda i nabavku sadnog i sjemenskog materijala za te ljude. Davali smo i podršku i plasteničkoj proizvodnji, sa formiranjem sopstvenog rasadnika, otkupili oko 40 tona voća i povrća, nabavili sopstvenu laboratoriju i drugo“, naveo je Dutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije