Agrar

Osnovan fond za podršku proizvođačima voćnih rakija

Osnovan fond za podršku proizvođačima voćnih rakija
Foto: Pixnio | Osnovan fond za podršku proizvođačima voćnih rakija

​U Gradskoj upravi u Kragujevcu potpisan je ugovor o formiranju fonda za podršku malim proizvođačima voćnih rakija, u okviru inicijative "Destilati za destilerije", koja predviđa stručnu pomoć, nabavku opreme, garantovanu cijenu otkupa.

Inicijativu su pokrenuli Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalna asocijacija proizvođača rakije "Šumadijska rakija" i Centar za strna žita i razvoj sela.

Ugovor su potpisali njihovi predstavnici kao i predsjednici opština Aranđelovac i Rača.

"Jedan od ključnih problema u proizvodnji rakije je nelegalna proizvodnja, a to je rezervoar koji može da bude iskorišćen na potpuno drugačiji način. Ovim projektom želimo da sistemski pristupimo kooperaciji proizvođača voćnih destilata što je potpuno nova stvar za čitavu Srbiju", istakao je direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović.

On je najavio da će Regionalna asocijacija proizvođača rakija, shodno potrebama, imati zahtjeve na godišnjem nivou, a konsultanti tehnolozi će obilaziti kućne proizvođače kako bi definisali šta je potrebno da bi se ti zahtjevi ispunili.

Poslije toga se odobravaju sredstva za kupovinu potrebne opreme, a Asocijacija sa kućnim proizvođačima potpisuje višegodišnji ugovor kojim se garantuje cijena otkupa destilata.

"Naše destilerije će tako imati stabilan priliv destilata odgovarajućeg kvaliteta, a kućni proizvođači osiguran plasman tih destilata. Na taj način se povećava ukupna količina rakije s kojom naša teritorija može da nastupi ne samo na tržištu Srbije, već i šire" , kazao je Popović.

On je izrazio očekivanje nadu da će ovakav primjer biti uspješan i sljedeće godine privući još lokalnih samouprava kako iz Šumadije, tako i Pomoravlja.

"Ovo je nov iskorak u pomoći malom poljoprivrednom proizvođaču čija proizvodnja rakije do sada nije bila legalna", rekao je savetnik gradonačelnika za poljoprivredu Damjan Srejić, a prenosi gradski sajt.

Srejić je objasnio da su mali proizvođači do sada mogli da prave rakiju za svoje potrebe, ali ne i za tržište.

"Ovo je način da u destilerije u koje smo već uložili, nabave sirovinu i dobiju konsultantske usluge od stručnjaka. Tehnologija napreduje, a mi želimo da imamo što kvalitetniju rakiju koja će ući u legalni promet, što bi bio još jedan od načina da doprinesemo budžetu Republike Srbije", naglasio je Srejić.

Predsjednik opštine Aranđelovac Bojan Radović je rekao da dosta proizvođača podiže nove zasade, ali pored velikog prinosa, najvažnije je da se radi i na kvalitetu destilata.

"Proizvođači će sada imati priliku da od kvalitetnih tehnologa dobiju dovoljno saznanja u vezi pravljenja destilata, kao i potrebnu opremu za što kvalitetniji proizvod", rekao je Radović.

Predsjednik opštine Rača Branko Radosavljević kazao je da ta lokalna samouprava ima dugu tradiciju proizvodnje žestokih alkoholnih pića i izuzetne kapacitete proizvodnje destilata u gazdinstvima, ali neiskorišćene.

"Ono što nedostaje su napredna znanja, tehnologija i finansije i ovim projektom će upravo to biti nadomešteno", ocijenio je Radosavljević.

U Srbiji ima oko 1.100 destilerija, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije