Agrar

Padne li snijeg u nedjelju, godina bi mogla biti rodna

Padne li snijeg u nedjelju, godina bi mogla biti rodna
Foto: Unsplash/Ilustracija | Padne li snijeg u nedjelju, godina bi mogla biti rodna

U narodu su uvrežena vjerovanja da će godina biti rodna ako na pravoslavni Božić pada snijeg ili kiša.

U tom slučaju, smatra se, rodiće sve ono što se okopa motikom. Ako se obistini vjerovanje, veseliti se mogu prvenstveno u Krajini, jer je za ovu regiju u nedjelju, 7. januara, najavljen snijeg.

Prema srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja prve januarske sedmice zadržaće se natprosječno visoke temperature vazduh, ali i nestabilno vrijeme sa kišom. Više kiše izgledno je u južnim i zapadnim područjima.

U nedjelju, 7. januara, na planinama i u Krajini uz pad temperature vazduha moguć je i snijeg.

Niže temperature će pogodovati ozimoj pšenici koja se dobro izbokorila i pripremila za predstojeći period mirovanja, navedeno je u Agrometeorološkom biltenu RHMZ.  Minimalne temperature zemljišta izmjerene na 5 cm dubine u proteklim danima bile su pozitivne što je dobro za korijenov sistem ovih kultura.

Padavine koje su do sada registrovane održavaju povoljnu vlažnost zemljišta i povećavaju zimsku rezervu vlage.

Tokom proteklih sedam dana na usjevima ječma registrovano je prisustvo mrežaste pjegavosti ječma, a kod usjeva pšenice prisustvo lisne rđe. Takođe, pregledom pšenice i ječma uočeno je prisustvo lisnih vaši i cikada, ali njihova aktivnost je smanjena jer vremenske prilike sa niskim temperaturama nepovoljno utiču na njihov dalji razvoj i širenje. Na pojedinim parcelama uočeno je slabije prisustvo aktivnih rupa od poljskog miša i poljske voluharice, prenosi Agroklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije