Agrar

Papak glavu čuva: Ugrožava se zdravlje životinja, ali i džep vlasnika

Papak glavu čuva: Ugrožava se zdravlje životinja, ali i džep vlasnika
Foto: Pixnio | Papak glavu čuva: Ugrožava se zdravlje životinja, ali i džep vlasnika

Neredovnim održavanjem i obrezivanjem papaka kod krava, ovaca i koza, narušava se zdravstveno stanje životinja zbog mogućnosti razvoja različitih bolesti.

Čizma glavu čuva, a kapa je krasi - stara je narodna mudrost, a koliko je čovjeku važna cipela, toliko je za kravu značajno održavanje papaka. Neredovnim obrezivanjem papaka kod krava, ovaca i koza, narušava se zdravstveno stanje životinja zbog mogućnosti razvoja različitih bolesti.

Kao posljedicu, životinja može imati deformaciju papka i papčane kosti, a moguće su i ozbiljnije posljedice poput smanjenog prinosa mlijeka, steriliteta i fertiliteta.

"Važno je redovno održavanje papaka, posebno kod životinja, krava, ovaca ili koza, koje uglavnom borave na farmama, u zatvorenim prostorima i ne izvode se u ispašu i prirodu gdje se papci sami troše. Zato je potrebno najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i više puta, izvršiti obrezivanje kako ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica za životinju, poput upale vimena i smanjenog prinosa mlijeka, koja je inače i najčešća posljedica neobrezivanja", kaže dr vet. med. Dragutin Krišto. 

Prevencija bolesti

Osim toga, kaže ovaj veterinar, može doći i do steriliteta životinja, kao i fertiliteta, te navodi kako je stanje papaka od velikog značaja za zdravlje životinje, a samim tim i za produktivnost, pa je zbog toga nužno stalno voditi računa o njima i redovno pregledati i prevenitivno spriječiti mogući razvoj bolesti.

Kao posljedica, mogu se razviti različite bolesti, jedna od najčešćih je trulež i erozija tabana, koji se javljaju zbog upale.

"Neobrezivanje papaka može izazvati upalu, poznatu kao Rusterholzov čir, koja se javlja najčešće na vanjskom papku zadnje noge. To je bolest koja se javlja najčešće kod teških muzara, na mjestu najjačeg opterećenja, u uslovima stajskog držanja", pojašnjava veterinar.

Simptomi se, kako dodaje, manifestuju na način da se u početku zapazi manja smetnja kod stajanja i hodanja, koje se postepeno pretvaraju u izrazitu hromost. Pri postupku liječenja, potrebno je staviti drvenu potkovicu kao zaštitu dok se ne sanira upala i rana. Sve te bolesti znaju biti bolne i traumatične za životinje, a nose i ekonomske gubitke, stoga je važno preventivno ih spriječiti. 

Pregledajte papke u proljeće

Upravo je proljeće period kada je potrebno obaviti kontrolu jer su životinje većinu zimskog vremena boravile u zatvorenim prostorima.

Inače, životinje koje veći dio vremena provode vani, na pašnjacima, imaju manju potrebu za ovim zahvatom, ali pregledi i kontrole su svakako poželjni.  Zavisno o vrsti pašnjaka, odnosno podlozi kojom se životinje kreću, papci se i troše, pa se tako više troše po kamenitim pašnjacima, nego po mekanom tlu. 

Stočari se javljaju veterinarima za pomoć najčešće tek kad uoče neku od posljedica bolesti, a mnoge se i ne primjete do pojave simptoma. Upravo stoga je važna odgovornost i preventivno djelovanje. U suprotnom sve će odraziti kako na zdravstveno stanje životinja, tako i džep vlasnika. 

Zdrava domaća životinja je cilj svakog stočara, a upravo je njega i održavanje papaka važna mjera koja osigurava zdravlje krava, ovaca i koza, prenosi "AgroKlub".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije