Agrar

Pašalić: Poljoprivreda Srpske ima perspektivu

Pašalić: Poljoprivreda Srpske ima perspektivu
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Pašalić: Poljoprivreda Srpske ima perspektivu
Srna

BIJELJINA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić danas je u Bijeljini, otvarajući Sajam "Interagro 2021", izrazio uvjerenje da poljoprivredna proizvodnja ima perspektivu, bez obzira na prirodne nedaće.

On je izrazio zadovoljstvo velikim brojem izlagača na ovom sajmu, njih oko 120, što, kako je rekao, ukazuje na perspektivu poljoprivrede Srpske.

Pašalić je naglasio da sajam omogućava, prije svega, uspostavljanje kontakata među poljoprivrednim proizvođačima.

On je naveo da je godina koja je na izmaku bila izazovna i teška, da je suša bila slična onoj iz 2017. godine te naglasio da je prioritet resornog ministarstva ulaganje u sistem za navodnjavanje.

"Suša je uzela veliki danak upravo u Semberiji i uopšte u poljoprivredi, ali moramo se truditi da kao Vlada reagujemo i da, prije svega, obaveze prema poljoprivredi isplaćujemo brže. Nikada nismo imali bržu i bolju dinamiku isplate podsticaja", izjavio je ministar poljoprivrede.

On je naveo da je reagovano i dodatnim sredstvima i da je iz Kompenzacionog fonda za poljoprivrednike izdvojeno do sada 8,2 miliona KM, te da će nakon usvajanja rebalansa budžeta biti izdvojeno dodatnih 4,5 miliona KM.

"Tako da će izdvajanje za poljoprivrednike biti oko 13 miliona KM, osim onih redovnih 75 miliona za podsticaje", istakao je Pašalić.

On je najavio da uskoro slijedi isplata pomoći uzgajivačima krmača i tovne junadi, uz sve mjere koje su ranije definisane.

"Naravno da ni mi nismo zadovoljni visinom podsticaja, da uvijek treba više i trudićemo se da u narednim godinama povećamo i redovni budžet za poljoprivredu", rekao je Pašalić.

Govoreći o sistemima za navodnjavanje, Pašalić je naveo da je u proteklih sedam-osam godina uloženo oko 45 miliona KM u te sisteme, i to uz pomoć sredstava Vlade Srpske, lokalnih zajednica, kreditima, a što najbolje vide proizvođači u Semberiji.

Pašalić je podsjetio da je ove godine proizvođačima u Semberiji obezbijeđeno besplatno navodnjavanje.

On je naveo da će, osim Crnjelova i Batkovića, od naredne godine početi izgradnja sistema za navodnjavanje i u Kojčinovcu, a plan je da se u Semberiji svake godine grade sistemi za navodnjavanje za najmanje 500 hektara.

"Obezbijedili smo dodatnih 15 miliona KM za to iz budžeta Republike Srpske", rekao je Pašalić.

On je istakao da je usvojena Strategija razvoja poljoprivrede Srpske i da je planirano da se do 2027. godine u poljoprivredu uloži oko milijardu KM, iz sredstava Republike Srpske.

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2021", koji je otvoren danas u Bijeljini, je veliki broj izlagača iz Republike Srpske, Srbije i zemalja regiona, a popunjenost kapaciteta je stoodstotna - kako u unutrašnjem, tako i u spoljašnjem dijelu sajmskog prostora.

Ove godine na Sajmu, koji će trajati tri dana, prvi put učestvuju i predstavnici lovačkih i ribolovačkih udruženja.

Sajam se održava na Agro-tržnom centru, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera, a zatvaranje je predviđeno u subotu, 9. oktobra, u 16.00 časova

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije