Agrar

Pašalić: Raste potražnja za ljekovitim biljem

Pašalić: Raste potražnja za ljekovitim biljem
Foto: Ilustracija | Pašalić: Raste potražnja za ljekovitim biljem

BANJALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da je proizvodnja i prerada ljekovitog bilja oblast koju Vlada želi da promoviše i unaprijedi u narednom periodu, jer potražnja za ovim kulturama raste i na domaćem i na inostranom tržištu.

"Svjesni smo da se proizvodnja ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja može organizovati u Republici Srpskoj i to ne samo proizvodnja i uzgoj nego i sakupljanje samoniklog bilja širom Srpske", rekao je Pašalić novinarima u banjalučkom naselju Česma, prilikom posjete proizvođaču ljekovitog bilja Nedeljku Kusturiću.

Pašalić podsjeća da je resorno ministarstvo ove godine definisalo nove mjere, prije svega kada je riječ o organskoj proizvodnji ljekovitog bilja.

"Naši proivođači mogu da računaju na 600 KM podsticaja po hektaru za svaku od kultura koje gaje na način koji podrazumijeva organsku proizvodnju", naglašava Pašalić.

On je dodao da proizvođači ljekovitog bilja mogu da ostvare i sve one podsticaje ili subvencije koju imaju svi drugi proizvođači, kao što je podrška za nabavku mehanizacije, za regresirani dizel, za osiguranje usjeva i slično.

"Cilj današnje posjete jeste da promovišemo jednog uglednog proizvođača, da vidimo šta Vlada Srpske može da uradi kako bi njihova proizvodnja bila što profitabilnija i kako bi za sebe vezali što veći broj kooperanata, koji se bave sakupljanjem samoniklog bilja", napominje Pašalić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se dobro organizuje proizvodnja i obezbijedi kvalitet, proizvodi se lako mogu plasirati kako na domaće tako i na inostrano tržište u vidu čajeva i ekstrakata ulja.

Vlasnik preduzeća "Prirodno bilje" Nedeljko Kusturić ističe da se bavi plantažnom proizvodnjom, otkupom samoniklog bilja, a djelimično destilacijom eteričnih ulja, te preradom i finalnim pakovanjem.

Kusturić je naveo da se samo 23 odsto potreba farmaceutske industrije BiH zadovoljava od domaće proizvodnje, a da se sve ostalo uvozi, što je sasvim dovoljan razlog da se krene u ovaj posao.

"Mogućnosti izvoza su ogromne, potrebno je samo imati kvalitetan proizvod. Mi izvozimo deset odsto proizvodnje, prvenstveno kamilicu. Izvozili su u SAD, Mađarsku, NJemačku, Englesku, Italiju, Srbiju, Hrvatsku i druge zemlje", rekao je Kusturić.

On je dodao da je "Prirodno bilje" porodična firma sa šest stalno zaposlenih radnika.

"Na plantažama proizvodimo desetak kultura i svake godine nastojimo da uvodimo nove. Proizvodimo kamilicu na 20 do 30 hektara, mentu, matičnjak, bosiljak, artičoku i druge", kaže Kusturić.

Kusturić je napomenuo da ima i oko 300 kooperanata, koji sakupljaju ljekovito bilje na teritoriji čitave BiH, te da godišnje proizvede oko 150 tona sušenog bilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije