Agrar

Pčelari u USK dižu kredite kako bi spasili pčelinjake

Pčelari u USK dižu kredite kako bi spasili pčelinjake
Foto: N.N. | Pčelari u USK dižu kredite kako bi spasili pčelinjake

BIHAĆ - Pčelari na području Unsko-sanskog kantona kažu kako ne pamte goru godinu kada je u pitanju proizvodnja meda te ističu da je u pitanje doveden opstanak velikog broja košnica na ovim prostorima

Navode kako im je u vrijeme cvjetanja bagrema štetu nanio mraz, propala je ispaša pčela u vrijeme cvata lipe, dok je suša uništila livadsku ispašu.

"Čak ni najstariji pčelari ne pamte ovako lošu godinu i prinose. Preko 90 posto pčelara iz našeg udruženja neće ostvariti ove godine viškove meda, a čak je upitan i ulazak pčela u zimu, odnosno kako će te pčele prezimiti. Ako ne bude pomoći od države, pčelarstvo će ove godine doživjeti krah i već sada imamo najave mnogih da će odustati od pčelarstva", kaže Elvir Šehić, predsjednik Udruženja pčelara "Bihać".

Predsjednik Saveza udruženja pčelara USK Hajrudin Šabić navodi za "Nezavisne" kako je identična situacija u svim lokalnim zajednicama na području ovog kantona te da je sezonu donekle spasila kestenova ispaša.

"U posljednje vrijeme pčelari pokušavaju svoje košnice iznijeti u planinske predjele, kako bi koliko-toliko spasili sezonu. Nakon svega pčelari su u veoma nezavidnoj situaciji jer moraju da prehranjuju svoja pčelinja društva te su primorani da ulaze u gubitke s obzirom na to da je za prezimljavanje jedne košnice potrebno oko 25 maraka", kaže Šabić.

Prema njegovim riječima, mnogi pčelari su već posegnuli za kreditnim zaduženjima kako bi pokušali sačuvati pčelinjake.

Dodaje kako su Vladi USK uputili urgenciju da se sredstva koja su obećana pčelarima što prije isplate, kako bi se pokušali prevenirati eventualni gubici.

Loša pčelarska sezona će se neminovno odraziti na povećanje cijena meda, koja bi uskoro mogla dostići vrtoglavu cifru, a povećava se i opasnost od povećanog prisustva patvorenog meda na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije