Agrar

Pratite nas na Google news

Pčelinjim društvima dodati hranu

Pčelinjim društvima dodati hranu
Foto: Image by Pexels from Pixabay | Pčelinjim društvima dodati hranu
Srna

Pčelari treba da prate situaciju u pčelinjacima zbog zahlađenja i ako je potrebno dodaju hranu, rekao je predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić.

Odžić kaže da pčele samo griju leglo kada nastupi hladan period, te da ako takav period potraje dolazi u pitanje opšti proces u košnicama.

"Pčelari u takvim situacijama prate stanje i treba da obezbijede pčelama dovoljno hrane, jer je, nažalost, ni jesenas pčelinja društva nisu dovoljno imala", naveo je Odžić.

On je rekao da su vremenske prilike u januaru i februaru uslovile dobar razvoj pčelinjih društava, dok je vrijeme u martu bilo promjenljivo, a u aprilu su nastupili gotovo zimski uslovi.

"Pčele u ovom mjesecu već uveliko luče vosak. Ovo lučenje treba iskoristiti na način da se dodaju prazne satne osnove, tako da pčele iskoriste vosak na koristan način", rekao je Odžić.

Prema njegovim riječima, sada je najvažniji zadatak pčelara pomoći razvoj pčelinjih društava, na vrijeme obaviti njihov pregled i proširiti prostor.

"Ako se prostor ne proširi prije pravog vremena dolazi do zastoja u razvoju, a ako se zakasni, društva poprimaju rojevni nagon", napominje Odžić.

On je naglasio da je pčelama u intenzivnom razvoju potrebna voda, na šta treba obratiti pažnju. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije