Agrar

Piće bogova iz domaćeg grožđa

Piće bogova iz domaćeg grožđa
Foto: N.N. | Piće bogova iz domaćeg grožđa

​TREBINJE - Hercegovački vinari očekuju mnogo od novog zakona o vinu BiH, koji kao predlagač priprema Ministrastvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadajući se, kako kažu, da će se spriječiti i uvoz grožđa, ali i vina iz regiona, koje se onda preradi ili samo prepakuje u ambalažu na kojoj piše da je iz Republike Srpske.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako saznajemo, već formira radne grupe koje će se baviti svim segmentima vinarstva i vinogradarstva i koje će, kako se nadaju vinari u Hercegovini, insistirati na geografskom porijeklu vina, odnosno rejonizaciji vinogradarskih geografskih područja.

Vinari su,  kažu, iznenađeni nedavnom izjavom Borisa Pašalića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je tokom posjete Trebinju rekao da se razmatra mogućnost da se uvozi grožđe za proizvodnju vina, ali da se na etiketi naglasi da je u pitanju vino od uvezenog grožđa.

"Ne prihvatamo takva rješenja, jer vinu autohtonost ne daje prostor u kome se pravi, nego vinograd, zbog čega se mnogo uzdamo u Stašu Košarca,  ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je pokazao veoma veliko interesovanje za ove naše probleme, a naročito za rejonizaciju vinogradarskih geografskih proizvodnih područja", kaže za "Nezavisne" Radovan Vukoje, član Udruženja vinara istočne Hercegovine VINOS.

Pašalić je nedavno tokom posjete rekao da su razmatrali mogućnost da se uvozi grožđe za proizvodnju vina, ali da se precizno evidentira odnosno naglasi na etiketi da se radi o vinu koje je proizvedeno od grožđa koje je uvezeno.

"Mi uvijek želimo da na neki način protežiramo i pomognemo našu proizvodnju, domaću proizvodnju grožđa i preradu u vino, a zakonima i na nivou BiH i u entitetima ćemo pokušati da definišemo pravila kako da se maksimalno iskontroliše taj proces. Tačno je da ima i uvoza vina, a onda se to vino predstavlja kao domaće, što je katastrofalno i što ljudima koji ovdje proizvode pravi ozbiljan problem", rekao je nedavno Pašalić.

U Uduženju VINOS kažu da se ne vidi način na koji bi se motivisali vinari za nove nasade vinove loze ako se dozvoli uvoz jeftinog makedonskog grožđa, tim prije što je svugdje u svijetu zabranjen uvoz grožđa iz regije u regiju, a kamoli iz države u državu, a i sama Sjeverna Makedonija ne dozvoljava uvoz grožđa, iako ga izvozi.

U zvaničnom odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navode da vino koje se označava kao proizvod Republike Srpske mora biti proizvedeno od domaće sirovine i cijeli proces proizvodnje obavljen u Republici Srpskoj. 

"Zakon o vinu RS uređuje i označavanje vina s geografskim porijeklom, razvrstavanje vina i norme kvaliteta. Propisane su vrste oznaka za vina s geografskim porijeklom, priznati tradicionalni nazivi, kao i uslovi za korištenje oznake i stavljanje u promet vina s geografskim porijeklom iz te godine berbe",  navode u ovom ministarstvu, uz objašnjenje da je u zakonu dat rok od pet godina vinarima koji nemaju svoja vinogorja da ih podignu, kako bi mogli proizvoditi vino isključivo od domaćeg grožđa.

Nakon toga su pojedini vinari u Hercegovini podigli svoje vinograde, ali je to još nedovoljno, s obzirom na broj proizvedenih boca.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS se nadaju da će ove norme biti ispoštovane, pa je resorni ministar najavio i podsticaje za vinare koji žele saditi nove vinograde, podržavajući, kako kaže, novi zakon o vinu BiH koji će biti usaglašen s enitetskim zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije