Agrar

Počela isplata 200.000 KM poljoprivrednicima

Počela isplata 200.000 KM poljoprivrednicima
Foto: N.N. | Počela isplata 200.000 KM poljoprivrednicima

SANSKI MOST - Općina Sanski Most započela je isplatu novčanih poticaja za podršku proljetnoj sjetvi, u svrhu sanacije ekonomskih posljedica nastalih zbog pandemije virusa korona.

Pravo na novčanu podršku ostvarilo je ukupno 278 registriranih poljoprivrednih proizvođača, a u narednim danima biće isplaćena podrška za 20 poljoprivrednika u ukupnom iznosu od oko 15.000 maraka.

Ostatak sredstava će se uplaćivati u kontinuitetu u grupama od po 20 proizvođača, a cjelokupan iznos će se utrošiti najkasnije do kraja augusta tekuće godine, saopćili su iz lokalne administracije.

Ukupan iznos podrške za proljetnu sjetvu iznosi 200.000 maraka, a projekat zajednički sufinansiraju općina Sanski Most, Vlada USK i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Podsjećamo, općina Sanski Most je početkom juna raspisala javni poziv za dodjelu općinskih podsticaja za proljetnu sjetvu, kroz sufinansiranje nabavke sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava, a pravo na podnošenje zahtjeva imali su svi registrovani poljoprivredni proizvođači sa područja ove općine.

Zbog novonastale situacije vezane za virus korona, općina Sanski Most odlučila je pomoći poljoprivrednicima i očuvati poljoprivrednu proizvodnju tako što je iz budžeta izdvojila značajna novčana sredstva za podsticaj proljetne sjetve.

Ovo će biti druga tranša finansijskih sredstava koje općina Sanski Most ove godine planira usmjeriti za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. U prvom javnom pozivu koji je objavljen početkom aprila ova lokalna zajednica finansirala je sjetvu graha i krompira iznosom od 100.000 maraka, a na javni poziv tada se prijavilo 250 aplikanata.

Na osnovu svih pokazatelja, imajući u vidu sve prijave i zahtjeve poljoprivrednika, na području općine Sanski Most u ovoj godini različitim kulturama zasijane su rekordne površine zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije