Agrar

Početnicima 12 paketa sa po pet košnica

Početnicima 12 paketa sa po pet košnica
Foto: Srna | Početnicima 12 paketa sa po pet košnica

​GACKO - Pčelari početnici iz Gacka dobili su 12 startap paketa koji sadrže po pet košnica i opremu za bavljenje pčelarstvom, što treba da doprinese proširenju i unapređenju pčelarstva u toj hercegovačkoj opštini.

Udruženje pčelara opštine Gacko u saradnji sa Udruženjem pčelara opštine Nevesinje i Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podijelili su pčelarima juče pakete, vrcaljke, inoksne kante za skladištenje meda, pčelarska odijela i ostalu opremu neophodnu za uzgoj pčela, saopšteno je iz opštine Gacko.

Startap paketi obezbijeđeni su kroz projekat Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), u koji su bili uključeni gatački pčelari, a koji je učestvovao u projektu sa 50 odsto sredstava.

Opština Gacko izdvojila je 10 odsto, a ostatak od 40 odsto sredstava finansirali su mladi pčelari.

Sekretar gatačkog Udruženja pčelara Gordan Samardžija rekao je da je to veoma važan korak za proširenje i unapređenje pčelarstva u Gacku.

"Kao jedan od mladih pčelara siguran sam da ova pomoć mnogo znači svim mladim pčelarima jer većina nas do sada nismo imali adekvatnu opremu, a koja nam je obezbijeđena realizacijom ovoga projekta", naveo je Samardžija.

Riječ je o jednom u nizu projekata koje je sprovelo gatačko Udruženje pčelara, nekoliko njih je u fazi realizacije, a neki se sprovode u saradnji sa opštinom Gacko i Agencijom za međunarodni razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije