Agrar

Pogledajte 5 razloga zašto je dobro okopavati usjeve nakon obilne kiše

Pogledajte 5 razloga zašto je dobro okopavati usjeve nakon obilne kiše
Foto: Pixabay/Ilustracija | Pogledajte 5 razloga zašto je dobro okopavati usjeve nakon obilne kiše

Obilne kiše s pljuskovima uobičajene su u ovo doba godine. Dobrodošle su većini usjeva, osim ako ne dolaze s gradom i jakim vjetrom, a što je zadesilo neka područja posljednjih dana.

 

Nakon takvih kiša potrebno je pružiti pravilnu njegu biljkama i primijeniti odgovarajuću agrotehniku. Povrće, voće i ratarski usjevi, u ovakvim su uslovima podložni uticaju raznih bolesti, štetočina, ali i rastu korova.

Jedna od mjera koju svakako treba obaviti, čim se može ući u vrt ili polje je okopavanje usjeva.

Evo 5 razloga zašto okopavati usjeve

1. Razbijanje pokorice

Nakon kiše često puta uslijede visoke temperature. Površinski sloj tla se stvrdnjava te se stvara površinka kora koja otežava prodiranje vazduha, vode i hranjivih tvari do korijena biljaka. Okopavanjem se pokorica razbija, što poboljšava uslove za rast biljaka.

2. Prozračivanje tla

To što je dio biljke pod zemljom, ne znači da ne treba vazduha. Okopavanje omogućava njegov bolji protok, a što je ključno za zdravlje korijena i mikroorganizama u tlu. Oni igraju ključnu ulogu u razgradnji organske tvari i dostupnosti hranjiva za biljke. Dobra aeracija pomaže i u sprečavanju nakupljanja štetnih plinova.

3. Održavanje vlage

Ovom se mjerom smanjuje površina tla izložena direktnom suncu i vjetru, a time i gubitak vlage isparavanjem. Poroznost tla omogućuje bolju apsorpciju vlage koja dolazi sa sljedećom kišom, ali i svakom rosom.

4. Kontrola korova

Kiša potiče klijanje i rast korova. Ovom vrstom obrade se oni uklanjaju prije nego što mogu ozbiljno konkurisati usjevima za hranjive tvari, vodu i svjetlost.

5. Poboljšanje strukture tla

Ovisno o vrsti tla, naročito ona koja su siromašna humusom, mogu se zbiti nakon kiše što otežava rast korijena i smanjuje poroznost. Okopavanje pomaže u održavanju rahle strukture tla, što olakšava rast korijena i bolju infiltraciju vode.

Držite se pravila

Pazite da zemlja nije prevlažna jer će vam se lijepiti za motiku, odnosno kultivator.  Ovu radnju obavljajte rano ujutro ili kasno poslijepodne kada su temperature niže, što je manje stresno za biljke. Također, sprečava se isušivanje tla koje može nastati uslijed jakog sunca. Obrada dubine dva do pet centimetara je uglavnom dovoljna za razbijanje pokorice i uklanjanje korova.

Mjeru provodite redovno. Ovisno o tipu usjeva i uvjetima, okopavanje može biti potrebno svakih nekoliko sedmica, piše Agroklub.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije