Agrar

Poljoprivreda u Srpcu napreduje po obimu i kvalitetu

Poljoprivreda u Srpcu napreduje po obimu i kvalitetu
Foto: Arhiva | Poljoprivreda u Srpcu napreduje po obimu i kvalitetu

BANJALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Srpcu da poljoprivreda u ovoj opštini bilježi značajan napredak i po obimu i po kvalitetu, što je vidljivo i po podsticajima koje isplaćuje Vlada Srpske.

Pašalić je napomenuo da je Vlada na ime podsticaja na račune poljoprivrednika u Srpcu u 2015. godini uplatila oko 990.000 KM, da bi taj iznos u prošloj godini bio 1,7 miliona KM.

"To je značajno uvećanje sredstava, koje imamo i zbog rasta podsticaja, ali i zbog rasta proizvodnje", rekao je Pašalić novinarima u Srpcu.

Pašalić je u Srpcu prisustvovao i uređenju kanalske mreže u ovoj opštini, za što je Vlada Srpske izdvojila oko 3,5 miliona KM.

"Ovdje smo u posljednjih nekoliko godina uložili oko sedam miliona KM za sanaciju nasipa, izgradnju i čišćenje kanala, renoviranju crpnih stanica i druge radove u vodoprivredi", podsjetio je Pašalić.

On je u Srpcu posjetio i imanje poljoprivrednika Mitra Suleme, na kojem žive četiri generacije poljoprivrednika.

"Svaki čovjek koji ostane na selu nam je zlata vrijedan i posebno cijenimo ljude koji to svoje znanje prenose na svoju djecu i unuke", naglasio je Pašalić.

On je istakao da je Vlada obezbijedila sredstva za nabavku plastenika za ovo domaćinstvo, te naveo da su ovi proizvođači korisnici svih redovnih podsticaja koje Ministarstvo poljopriverde plasira poljoprivrednicima.

"Nastavićemo sa tom podrškom. Ono što treba da riješimo u ovom kraju jeste vodosnabdijevanje, jer ovdašnja gazdinstva nemaju dobar sistem za snabdijevanje vodom i to je zajednički cilj Ministarstva i lokalne vlasti", rekao je Pašalić.

Načelnik Srpca Mlađen Dragosavljević rekao je da je poljoprivredna proizvodnja izuzetno značajna za ovu lokalnu zajednicu.

"Danas smo obišli i gradilište jednog lokalnog puta u Mjesnoj zajednici Brezovljani, za čije je asfaltiranje sredstava obezbijedlo Ministarstvo poljoprivrede. Značaj svih ulaganja ovdje je ogroman i nadam se da na podršku resornog ministarstva možemo računati i u narednom periodu", istakao je Dragosavljević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije