Agrar

Poljska obara rekorde u proizvodnji brojlera

Poljska obara rekorde u proizvodnji brojlera
Foto: Tanjug/AP | Poljska obara rekorde u proizvodnji brojlera

VARŠAVA - Poljska peradarska industrija obara rekorde kada je proizvodnja i izvoz brojlera u pitanju.

Skoro 136 miliona ovih pilića izleglo se na farmama peradi u ovoj državi u oktobru 2023.,  što je devet miliona više nego u septembru i deset miliona više nego prethodne, izračunala je Poljska nacionalna komora peradara i proizvođača stočne hrane (KIPDiP), izvještava Poultry World.

Broj iz oktobra je rekordan, a takav bi mogao biti i godišnji, prognozira KIPDIP, računajući da će do kraja godine u zemlji biti zaklano oko 1,5 milijardi jedinki.

"U proteklih osam godina povećana je proizvodnja peradi za skoro 50 posto", komentarisala je Katarzina Gavronska, direktor komore.

Navela je da Poljska nije samo najveći evropski proizvođač mesa brojlera, nego je njena živinarska industrija najbrže rastuća u Evropskoj uniji.

Stanje je takvo da inkubatorske stanice ne mogu da zadovolje potrebu za jednodnevnim pilićima i moraju da ih uvoze. Zemlja proizvodi dvostruko više mesa peradi nego što je potrebno za njihove vlastite potrebe, a u 2023. bila je sedmi najveći proizvođač brojlera u svijetu.

Takođe, na trećem je mjestu po globalnom izvozu peradi, iza SAD-a i Brazila, komentarisao je Krištof Badovski, iz konzultantske kompanije Strategy & Polska.

Naveo je da će u 2024. glavni izazovi za industriju biti povećanje troškova hrane i energije. Gavronska je upozorila da bi kombinacija faktora mogla da ugrozi rast proizvodnje i izvoza, posebno rast vrijednosti zlota u odnosu na strane valute.

Pažnju sve više privlače i patke. U 2022. godini je izleganje povećano za 71 odsto, a ovaj trend će se vjerovatno održati tokom 2024. Treba istaći da je vrijednost uzgoja pataka oko 50 puta manja od proizvodnje brojlera.

(Agroklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije